2011 Xi Zi Hao Čaj pro dceru

V mezisemestrálním volnu, když jsme přemýšleli jak využít volný čas, jeden z nejsnáze realizovatelných nápadů se jevila právě návštěva kultury a posezení s přáteli v Českých Budějovicích. A jak lépe začít večer než s dobrým čajem a dobrými přáteli? Slovo dalo slovo a i jsme společně poseděli v Čajovém Ateliéru, kde strávené chvíle byly opět krásné. Tentokrát jsme dostali od milé obsluhy jako welcome drink 2002 Xia Guan Bao Yan Jin Cha, který jsem si shodou okolností koupil na ochutnávku při mé předchozí návštěvě a tak to byla příjemná vzpomínka a probuzení chuťových buněk. Dobrý začátek. Po nedlouhém vybírání si přátelé dali klasiku Touareg a mě zaujal taiwanský oolong 2011 Ali Shan Zhang Shu Chin Shin Gao Shan z nyní už loňské sklizně, pro který jsem se nakonec rozhodl. Taiwanské oolongy vždy pohladí na duši i jazyku. Vůně byla po spaření mocná, plná, jemná a ze začátku až jemně smetanová. Viditelné dlouhodobě začajovaná yixingská konvička slévala hezkým a plynulým proudem. Chuť jemná a nabitá energií a chutí. Ze začátku místy máslový nádech s kořenitou vlnkou tak nenásilnou a jemnou u těchto typů oolongu. Kulatý a hladký čaj se vším všudy. Vydržel dobré dva litry a jak jinak než ochutnat na závěr i list. Na dotyk silný, velmi dobře viditelné byly ostré zoubky na okraji listu a chuťově též dobrý. Příjemný závěr. Nakonec všichni ochutnali a chutnalo všem. Díky za to hezké sezení. Zakoupil jsem též dva vzorky povrhu z letošní produkce od Xi Zi Hao, zde děkuji obsluze za ochotu a příjemnou konverzaci. Byl jsem trpělivý a rozhodl se jeden zakoupený čaj ochutnat až po odeznění únorového nachlazení.

... jednou právě s přáteli v Čajovém Ateliéru

Je to produkce taiwanského producenta Xi Zi Hao s názvem Čaj pro dceru. Maocha byla sklízena na jaře roku 2011 v oblasti Yiwu z divoce rostoucích čajovníku stáří 50 – 200 let. Oblast Yiwu a okolí vesnice Zhang Jia Wang. Vůně je po nultém nálevu jemná, plná, svěží, s nádechem citrusů a třešní. S vychladnutými listy se projevují i výrazné květinové vůně. Jak se list s dalšími nálevy otevírá, tak se otevírá i hlouběji vůně samotná a v pozdějších nálevech cítím i lehký eukalyptový nádech. Samotná barva nálevu je žlutá se zlatavými záblesky, čistá a průzračná. S chmýřím. I nálev volní velmi jemně, čistě a květinově. Byl jsem zvědavý, jaká bude chuť.

Chuť je kulatá již od prvního usrknutí. Hned s prvním šálkem vnímám energii v čaji obsaženou. Má sílu. Ten náboj je cítit velmi výrazně i přesto má čaj lehkou něžnost, kterou sem si oblíbil spolu s energií. Přesto se nemohu při prvním sezení ubránit pocitu z mírně nevyváženého celku, který na mě působí rušivě. Nepochybně je to tím, že se jedná stále o velmi čerstvý sheng puerh a uplynutím času se jistě usadí a jednotlivé chuťové nuance uhladí. Chuť samotná je neuvěřitelně plná v každé kapce. Tělo nálevu je květinové a na jazyku je patrná natrpklost. Ta se plynule rozpouští dále na jazyku a vystupuje spíše květová sladkost. Po polknutí je přechod na hui gan rychlý, svižný a v ústech zůstává charakteristická sladkost tak typická pro starší čajovníky. Samotný dozvuk je jemný jako nálev, mírně svíravý, květinově ovocný.

2011 Xi Zi Hao - Čaj pro dceru

Po třetím nálevu si dávám pauzu, neboť čaj má opravdu mnoho energie, kterou cítím s každým vypitím šálkem víc. Sama se hlouběji otevírá. Energie je mnoho a místy mám problém jí bez problémů vstřebávat, proto jsem na chvíli přerušil čajování. Pauzu při čajování nezažívám příliš často. Ta energie je moc příjemná, ale lehce zčajovává. Na takto nabitých čajích je pak vidět, že tein obsažený v listech není jediný povzbuzující faktor těla a ducha. Není neobvyklé, když piju gushu puerh a mám čajové sezení třeba po obědě, že po celý zbytek dne nemám chuť na čaj, protože ještě večer cítím energii toho čaje v sobě. V takové chvíli vím, že i když bych si dal další čaj, neměl bych dostatek prostoru pro to si ho vychutnat. Na druhou stranu jsou i dny, kdy si dám ráno červeňák, po obědě dobrý oolong a večer zakončím bílým čajem. Před spaním pak připravím různé bylinky.

2011 Xi Zi Hao - Čaj pro dceru

Chuťově se nálevy mezi sebou příjemně vyvíjí a ten další je vždy o něco rozdílný než předchozí. Po všechny je čaj stále plný a jemný i přes svou mocnou energii. Mírnou změnu jsem zaznamenal v pátém nálevu, když jsem se vrátil k čajování. V čaji více cítím květovou sladkost a zvýraznily se i ovocné tóny. Natrpklý počátek se začal vytrácet a sladké tělo je více znatelné. Dozvuk je stále velmi dlouhý a mírně svíravý. Perfektně kopíruje aroma nálevu a v pozdějších chvílích zůstává pouze sladký pocit v ústech. Je to vynikající čaj, který mě velmi překvapil svojí energií. Čaj mě velmi oslovil a i přes drnost mladých songů je jemný a má neskutečně plné nálevy. Samotný vzhled vylouhovaného listu velmi záleží na tom, jak se vám podaří naporcovat čaj nožem. Je to velmi povzbuzující čaj s dlouhým účinkem a doslova napěchovaný energií. Chuťově plný. Těším se na ochutnání za několik let, až čaj trochu sesedne. Díky za přečtení.

Štítky:

2 Komentářů

  1. Ahoj Ondro,
    vypadá to, že z Vysočiny budou mít v Čajovém ateliéru další delegaci. Už tuto sobotu.
    Druhý vzorek Xi Zi Hao je Dvojí štěstí z nebes nebo Lao Wu Shan Ancient Tea 2011? Na druhý jmenovaný bych rád znal Tvůj názor, taktéž jsem při jeho popíjení pociťoval značnou energii.
    A díky tomuto čaji mám zkušenost (velmi dobrou) s nákupem ve slovenském e-shopu Nomad.sk. Spolupracují s Longfengem a dají se u nich koupit čaje, které jsou už v Čechách u p. Prachaře vyprodány. A mají u nich i fotky. Viz třeba situace s Formosa Lu Shan Gui Fei Gao Shan Chin Shin Oolong 2011.
    Marek Strnad

  2. Ahoj Marku,

    moc díky za komentář. Druhý vzorek co jsem koupil je Dvojí štěstí z nebes, z kterého plánuji sepsat dojmy jakmile ho ochutnám, zatím mi tu leží. Lao Wu Shan Ancient 2011 jsem měl příležitost též ochutnat. Ochutnávali jsme jej s kamarády před dvěma týdny v čajovně v Telči. Měl jsem ho jen jednou avšak rád na něj vzpomínám. Je to výborný čaj. Dojmy z onoho sezení jsem napsal v krátké zprávě zde. Jaký na tento čaj máš názor ty?

    http://www.mitch.tode.cz/zpravy/11-2-degustace-xi-zi-hao-puerhu

    Více příležitostí k ochutnání by mi samozřejmě dalo hlubší pohled na ten čaj, ale při prvním sezení s tím čajem mě i zúčastněné kamarády velmi zaujal. Ta energie je v těchto čajích neuvěřitelně cítit. Ten čaj je vlastně takové médium, které dává možnost nahlédnout do oblasti odkud pochází a zároveň je to výborný prostředek k posezení s přáteli a diskuzi jak o čaji tak o věcích kolem. Ještě tu mám vzorky sheng puerhů od Tomáše Rajnocha z vlastní produkce Chawangshopu, konkrétně 2011 Yiwu Gao Shan Zhai Gushu a 2011 Yiwu Zheng Shan Qiaomu. Neochutnával jsi je?

    Díky za doporučení. Zřídka na Nomad.sk zabrousím a jsou tam k inspiraci zajímavé čajové recepty nebo obrázky krásných zahradních čajových domů. Z jejich obchodu jsem zatím nic neobjednával, co jsem chtěl ochutnat jsem měl možnost okusit v různých čajovnách v ČR (Ateliér, Probuzený Slon).

    Díky za přečtení a podnětný komentář. Ať chutná v sobotu! :-) Rád poté uvítám Tvůj názor.

Zanechat komentář


9 + 3 =