Výpisky: Červenec 2012

2010 Bao Pu Xuan Spring Luo Shui Dong Gushu Xiao Beeng Cha

Počasí si v posledním týdnu hodně hrálo. Alespoň tady na Vysočině. Chladnější počasí mě přimnělo abych nechal zelené čaje stranou. Přeci jenom v chladnějších dnech člověk potřebuje zahřát, a červený čaj toto plní na jedničku. V posledních dnech jsem ochutnal od letošních yunnanských červených čajů, přes druhosklizňový darjeeling až jsem se opět vrátil k puerhu. Dlouho už jsem neměl žádný vypeklitý gushu, tak proč nezkusit nyní, když je příležitost. Pojďme se podívat co to je za čaj, rozborem názvu čaje, z kterého lze odvodit vše o čaji.

2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong

  • 2010 – rok produkce
  • Bao Pu Xuan – čajová továrna, producent, který čaj vyrobil
  • Spring – jarní sklizeň
  • Luo Shui Dong – místo, v tomto případě vesnice, odkud pochází mao cha použitá na tento čaj (více fotek z Yiwu)
  • Gushu – na materiál byl použit pouze čaj z čajovníků přirozeně rostoucích a starých více jak 100 let (věk stromů je diskutabilní, většinou to bývá víc, pokud však méně, čaj by neměl být označen jako gushu)
  • Xiao – malý, menší verze, znamená, že čaj je lisován do menší gramáže než klasických 357g.
  • Beeng cha – tvar, do kterého se čaj lisuje, v tomto případě koláč

2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong   2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong

Koláček vypadá úhledně, již na první pohled se koláč skládá s celých nepolámaných listů. Viditelné jsou i tipsy. Vzhled a barva listu napovídá, že čaj je mladý a v dozrávání mu ještě dlouhou cestu. Čaj je poměrně volně lisovaný, listy i větší kus jdou od sebe oddělit lehce bez zbytečného polámání většího množství listů nebo nadrcení.

Vůně suchého listu je výrazná, květově nasládlá. Po nultém nálevu je vůně umocněna, dominují v ní tóny lesního ovoce, hlavně cítím ostružiny a borůvky, v pozadí je znatelný tón nezralých meruňěk a citrusových plodů. Cítím i lehký nádech jakoby čokoládového tónu, který je více znatelný při mírně zchladnutých listech. Bohatá vůně, která mi trochu připomněla jiné mladé shengy, které jsem měl možnost pít z Yiwu. Ó Yiwu.

2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong

Barva nálevu je oranžovo-žlutá, průzračná, s poletujícím jemňounkým chmýřím v šálku. Chuť je při prvním usrknutí překvapivě kulatá s výrazným květovým tělem a jen decentní natrpklostí. S prvním polknutím taky zjišťuju, že to je puerh, který mi hraje do noty. S polknutím nastává rychlý přechod (hui gan) na sladkost. Jak vydechuju po polknutí ústa mi zaplňuje charakteristická rychlá sladkost a rozlíná se do celých úst. V zápětí se ihned zvýrazňuje svíravý aftertaste s výrazným květovo-medovým tónem na patře. Fascinuje mě, jak při polknutí do nosohlatnu vnikne aroma čaje v celé jeho kráse.

V dalších nálevech se příjemně vyvíjí, neobjevuje se žádné překvapění. V druhém a třetím nálevu je zřetelný tón hořké čokolády, je nejvíce patrný před polknutím, jak nálev putuje přes jazyk. Chuť čaje je nesmírně plná a nedá odpočinout ani na moment chuťovým buňkám, pocit v ústech je prostě komplexní. Jak mnohdy píší anglicky píšíci bloggeři – mouthfeel.

2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong

S pátým džbánkem se postupně vytrácí svíravost a v chuti začíná převládat květově sladký základ s konstantní sladkostí. Přeměna na sladkost je stále zřetelná. Stejně tak dochuť, se vyvinula do jemnějších nuancí a postrádá z počátku nevyvážený celek. Čajík zvládnul tradičních 9 nálevů, při cca 5-6g na 150ml konvičku.

2010 Bao Pu Xuan Luo Shui Dong

Na vylouhovaném listu je vidět, že lístky jsou zpracovány s pečlivostí. Obsahují různou velikost listu, jednotlivé listy nejsou příliš porušené s spálené tečky se objevují taky jen někdy. Počasí se na Vysočině začíná hezky vybírat, a příznivá je i předpověď na následující týden. Tak, že bych se opět vrátil k načnutým čerstvým zeleným čajům?

2011 Gruzie – Zlaté lístky

Po měsíční přestávce se konečně naskytla příležitost pro sepsání článku. Horké letní dni přímo lákají pro čajování v přírodě, někde u vody. Hodně jsem si v nynějších dnech oblíbil zelené čaje louhované za studena několik hodin. Například čerstvý Fujian Fu Ding Tai mu Mao Jian je v kombinaci s kostkami ledu v perfektně osvěžující. Dobré zkušenosti mám i se za studena louhovanými sheng puerhy. Ty jsou na louhování časově náročnější, v případě louhování více slisovaného kusu je o klidně i 5 a více hodin. Proto se snažím vždycky vybírat z koláče volnější a samostatné lístky, louhování je pak kratší a za tři hodinky je co pít. Ledové čaje jsou osvěžující jak samotné, avšak dají se dochutit prakticky čímkoliv podle chuti. Když se mi třeba nějaký zelený čaj ve studené vodě trošku přelouhuje a je říznější, přidám lžičku třtinového cukru, měsíček limetky, prohodím ledem v šejkru a mám výborné osvěžení.

2011 Zlaté lístky - Gruzie

2011 Zlaté lístky - Gruzie

Dostal se mi do ruky vzorek Zlatých lístků z Gruzie z roku 2011. Čaj mně učaroval na první pohled, tak krásné listy značí velmi šetrné zpracování od sklizně přes zpracování až po samotné balení Úžasný vzhled listu. Čaj je tvořen pouze tipsy. Žádný samostatný list, pouze plně oxidované tipsy. Vůně je ušlechtilá, velejemná a bohatá. Převažuje výrazný medový nádech s plnou sladkostí připomínající marcipán. Cítím i oříšky, jako arašídový krém. Po spaření listu se objevují i svěží květové tóny a aroma třtinového cukru. Barva nálevu je jiskrná, čirá a měděná. Včetně poletujícího chmýří.

2011 Zlaté lístky - Gruzie

To bude bomba, říkám si. Po usrknutí se však moje očekávání ubírá trochu jiným směrem. Čaj má přesně ty chuťové vlastnosti, které jsem očekával. Je lehký, svěží, medově hutný s květovým aroma a oříškovým podtónem. Má však ještě něco navíc. Jak jsem ochutnal, aniž bych chtěl, ihned mi ten čaj evokoval jiné gruzínské čaje, jež jsem měl možnost ochutnat. Aha – říkám si – to je v podstatě ona jedinečnost země původu, která do čaje tiskne svoji přírodu, chuť, vůni, charakter.

2011 Zlaté lístky - Gruzie

Energie na mě působí relaxačně. Zároveň ve mě vyvolává soustředěný stav mysli a podporuje přemýšlení. Tento čaj lehounce probudí všechny smysly. Člověk pak vnímá vzhled lístků, vůni, i chuť sounáležitě. K čajování mi hrál islandský alternativní rock od skupiny Sigur Rós, kterou jednoznačně doporučuji k poslechu. Jejich hudba ve mě dokáže vyvolat pocity, jako málokterá hudba.