Výpisky: Červenec 2011

1998 Gan Xiang Jiu Yun Raw Beeng cha

Po delší odmlce bych se rád podíval na tento puerhový sheng koláč. Je zajímavý již svým vzhledem a strukturou listu. Mao cha byla sklízená v roce 1998 v okrese Lincang a uskladněna až do roku 2004 kdy byla slisována. Po celou dobu byl čaj skladován v suchém a chladném prostředí.

Gan Xiang Jiu Yun 98'

Barva suchého listu je tmavě hnědá místy se lesknoucí s velmi tmavým černým odstínem. Celý koláč je po svém obvodu uvolněnější než u silně lisovaného středu a při zacházení sním se jeho okrajů samovolně odpadávají různě velké části listu. List je nesetřízený tudíž obsahuje velké množství stonků. Samotný list je při manipulaci velmi křehký a snadno se láme. Proto když se podaří odlomit větší celý kus se špatně vkládá do konvičky s menším otvorem na víčko.

Gan Xiang Jiu Yun 98' detail a nei fei

Ve vůni listu cítím silné nasládlé aroma po švestkách. Vůně pro mě poněkud nezvyklá u puerhu, tabákovost a květová nasládlost zde zcela chybí. Silné švestkové aroma mi vyvolalo vzpomínku na Ta chung pchao.

Čaj jsem zaléval 100°C vodou a louhoval tak nějak podle citu. Udělal jsem jeden oplachovací nálev a vzhledem ke křehkosti listu byl již po tomto nultém nálevu list poměrně rozpadnutý. Již chuť prvního nálevu je plná, vyvážená. V chuti pozdějších nálevů dominuje švestkové aroma a lesních plodů, celkově je chuť sladká bez jakékoliv kouřovosti nebo tabákovosti či uzenosti. Švestkové aroma mi opět evokovalo Ta chung pchao, ale samozřejmě pouze aroma, celkový charakter je zcela odlišný. Barva nálevu je sytě oranžová až měděná. Aftertaste je dlouhý, sladký, korespondující s nálevem.

Gan Xiang Jiu Yun 98' nálev

Nálev je velmi vyvážený, neboť žádné složky složitých chutí v něm nevyčnívají ale ani nejsou zcela v pozadí. Vylouhovaný list je místy tmavě zelený, převažují však hnědé listy. Samozřejmě i velké množství stonků díky netřídění tohoto čaje. Dají se nalézt i celé neporušené listy ale je zde  mnoho lámaných kousků a stonků.

Vylouhované lístky - Gan Xiang Jiu Yun 98'

Tenhle neobvyklý sheng puerh mě velmi překvapil svým charakterem. V chuti plný, vyvážený, středně povzbuzující čaj. Co do počtu nálevu je to takový průměr, který nijak neoslní – vydrží dobrých 5 nálevů, při větším množství listu i víc. Osobně si netroufám odhadovat kam by se chuť tohoto koláče vyvíjela dalším uskladněním a zráním, avšak vzhledem k vyváženému nálevu, ve kterém jsou jednotlivé složky v rovnováze je dle mého skromného názoru čaj v nejlepších letech.

Vylouhované lístky - Gan Xiang Jiu Yun 98'

Moc rád se k tomuto čaji vracím, zejména po dlouhém dni kdy mám chuť večer na čaj, ale nechci něco moc povzbuzujícího abych vůbec usnul, tak tento je ideální volba. Výborně uvolňuje a uklidní.

Pili jste tento čaj nebo se ho chystáte ochutnat? Podělte se o vaše dojmy v komentářích!