Výpisky: Únor 2012

2011 Xi Zi Hao Čaj pro dceru

V mezisemestrálním volnu, když jsme přemýšleli jak využít volný čas, jeden z nejsnáze realizovatelných nápadů se jevila právě návštěva kultury a posezení s přáteli v Českých Budějovicích. A jak lépe začít večer než s dobrým čajem a dobrými přáteli? Slovo dalo slovo a i jsme společně poseděli v Čajovém Ateliéru, kde strávené chvíle byly opět krásné. Tentokrát jsme dostali od milé obsluhy jako welcome drink 2002 Xia Guan Bao Yan Jin Cha, který jsem si shodou okolností koupil na ochutnávku při mé předchozí návštěvě a tak to byla příjemná vzpomínka a probuzení chuťových buněk. Dobrý začátek. Po nedlouhém vybírání si přátelé dali klasiku Touareg a mě zaujal taiwanský oolong 2011 Ali Shan Zhang Shu Chin Shin Gao Shan z nyní už loňské sklizně, pro který jsem se nakonec rozhodl. Taiwanské oolongy vždy pohladí na duši i jazyku. Vůně byla po spaření mocná, plná, jemná a ze začátku až jemně smetanová. Viditelné dlouhodobě začajovaná yixingská konvička slévala hezkým a plynulým proudem. Chuť jemná a nabitá energií a chutí. Ze začátku místy máslový nádech s kořenitou vlnkou tak nenásilnou a jemnou u těchto typů oolongu. Kulatý a hladký čaj se vším všudy. Vydržel dobré dva litry a jak jinak než ochutnat na závěr i list. Na dotyk silný, velmi dobře viditelné byly ostré zoubky na okraji listu a chuťově též dobrý. Příjemný závěr. Nakonec všichni ochutnali a chutnalo všem. Díky za to hezké sezení. Zakoupil jsem též dva vzorky povrhu z letošní produkce od Xi Zi Hao, zde děkuji obsluze za ochotu a příjemnou konverzaci. Byl jsem trpělivý a rozhodl se jeden zakoupený čaj ochutnat až po odeznění únorového nachlazení.

... jednou právě s přáteli v Čajovém Ateliéru

Je to produkce taiwanského producenta Xi Zi Hao s názvem Čaj pro dceru. Maocha byla sklízena na jaře roku 2011 v oblasti Yiwu z divoce rostoucích čajovníku stáří 50 – 200 let. Oblast Yiwu a okolí vesnice Zhang Jia Wang. Vůně je po nultém nálevu jemná, plná, svěží, s nádechem citrusů a třešní. S vychladnutými listy se projevují i výrazné květinové vůně. Jak se list s dalšími nálevy otevírá, tak se otevírá i hlouběji vůně samotná a v pozdějších nálevech cítím i lehký eukalyptový nádech. Samotná barva nálevu je žlutá se zlatavými záblesky, čistá a průzračná. S chmýřím. I nálev volní velmi jemně, čistě a květinově. Byl jsem zvědavý, jaká bude chuť.

Chuť je kulatá již od prvního usrknutí. Hned s prvním šálkem vnímám energii v čaji obsaženou. Má sílu. Ten náboj je cítit velmi výrazně i přesto má čaj lehkou něžnost, kterou sem si oblíbil spolu s energií. Přesto se nemohu při prvním sezení ubránit pocitu z mírně nevyváženého celku, který na mě působí rušivě. Nepochybně je to tím, že se jedná stále o velmi čerstvý sheng puerh a uplynutím času se jistě usadí a jednotlivé chuťové nuance uhladí. Chuť samotná je neuvěřitelně plná v každé kapce. Tělo nálevu je květinové a na jazyku je patrná natrpklost. Ta se plynule rozpouští dále na jazyku a vystupuje spíše květová sladkost. Po polknutí je přechod na hui gan rychlý, svižný a v ústech zůstává charakteristická sladkost tak typická pro starší čajovníky. Samotný dozvuk je jemný jako nálev, mírně svíravý, květinově ovocný.

2011 Xi Zi Hao - Čaj pro dceru

Po třetím nálevu si dávám pauzu, neboť čaj má opravdu mnoho energie, kterou cítím s každým vypitím šálkem víc. Sama se hlouběji otevírá. Energie je mnoho a místy mám problém jí bez problémů vstřebávat, proto jsem na chvíli přerušil čajování. Pauzu při čajování nezažívám příliš často. Ta energie je moc příjemná, ale lehce zčajovává. Na takto nabitých čajích je pak vidět, že tein obsažený v listech není jediný povzbuzující faktor těla a ducha. Není neobvyklé, když piju gushu puerh a mám čajové sezení třeba po obědě, že po celý zbytek dne nemám chuť na čaj, protože ještě večer cítím energii toho čaje v sobě. V takové chvíli vím, že i když bych si dal další čaj, neměl bych dostatek prostoru pro to si ho vychutnat. Na druhou stranu jsou i dny, kdy si dám ráno červeňák, po obědě dobrý oolong a večer zakončím bílým čajem. Před spaním pak připravím různé bylinky.

2011 Xi Zi Hao - Čaj pro dceru

Chuťově se nálevy mezi sebou příjemně vyvíjí a ten další je vždy o něco rozdílný než předchozí. Po všechny je čaj stále plný a jemný i přes svou mocnou energii. Mírnou změnu jsem zaznamenal v pátém nálevu, když jsem se vrátil k čajování. V čaji více cítím květovou sladkost a zvýraznily se i ovocné tóny. Natrpklý počátek se začal vytrácet a sladké tělo je více znatelné. Dozvuk je stále velmi dlouhý a mírně svíravý. Perfektně kopíruje aroma nálevu a v pozdějších chvílích zůstává pouze sladký pocit v ústech. Je to vynikající čaj, který mě velmi překvapil svojí energií. Čaj mě velmi oslovil a i přes drnost mladých songů je jemný a má neskutečně plné nálevy. Samotný vzhled vylouhovaného listu velmi záleží na tom, jak se vám podaří naporcovat čaj nožem. Je to velmi povzbuzující čaj s dlouhým účinkem a doslova napěchovaný energií. Chuťově plný. Těším se na ochutnání za několik let, až čaj trochu sesedne. Díky za přečtení.

Manzhuan gushu podzim 2009

Další ze série gushu sheng puerhů. Tentokrát vzorek z podzimní sklizně 2009 z hory Manzhuan, patřící do šesti slavných prapůvodních hor. Pohoří leží v okrese Mengla. Nadmořská výška je v rozmezí 850 až 1900 m.n.m. Vůně je silná, vegetální, květově nasládlá s podtónem melasy a těžším kaštanovým nádechem, který je zřetelný při právě spařených listech. Po mírném vychladnutí je znatelná i stopa ovoce, hlavně svěží citrusový záblesk. Barva je zlatožlutá, jiskrná, čistá a průzračná, bez jakéhokoliv zakalení a rušivých prvků.

Manzhuan podzim 2009 - list

Chuť je silná a řízná. Hned od usrknutí je na jazyku cítit natrpklost a svíravost čaje. V zápětí se chuť přeměňuje květově sladké tělo, cítit jsou zde i nasládlé ovocné tóny, které mi nejvíce připomínají zahradní plody jako meruňky. Chuť je jednoduše plná, a perfektní. Natrpklý rozjezd je příjemný neboť se prakticky ihned přeměňuje na sladké květinové tóny a hui gan je taktéž velmi rychlý. Po polknutí je doslova v celých ústech cítit sladkost, která trvá desítky sekund. Poté je zřetelné aroma čaje vzadu na patře a aftertaste je silný, výrazný, zpočátku svíravý a postupně přechází do dlouhotrvající květové sladkosti.

Manzhuan podzim 2009 - nálev

S dalšími šálky se natrpklost jakoby rozplynula do těla nálevu a již není výrazná. Nálev je více uhlazený a působí vyváženěji než u předchozích nálevů. Chuť je stále plná a příjemně květově sladká. Ovocné tóny jsou výrazné a jsou hezky spojeny s tělem nálevu. Aftertaste je opravdu bohatý, složitý a dlouhotrvající a již po prvním džbánku je velmi dlouho cítit v ústech. Dozvuk se postupně vyvíjí kousek po kousku se odhaluje. Po polknutí je výrazně cítit svíravost po celých ústech nejen vzadu na tvářích. Aroma aftertastu je totožné s charakterem čaje a zpočátku je i mírně natrpklý, postupně přechází do ovocých tonů a je zde cítit i tón melasy, moc zajímavé. S každým výdechem jakoby se ten dozvuk regeneroval a zvýrazňoval se.

Manzhuan podzim 2009 - vylouhovaný list

2010 Shui Hsien Traditional

Tradičně zpracovávaná Vodní Víla od Prachaře, to je jeden z dalších čajů, který jsem si přál ochutnat. Díky kamarádovi, který navštěvuje Čajový Ateliér, se mi to přání splnilo i bez zbytečných nákladů na poštovném. Tyto více oxidované a pečené oolongy z Wuyi výborně zahřívají a rád se k nim uchyluji v tomto mrazivém únorovém počasí. Příjemně povzbuzují a na mě působí spíše relaxačně a uvolněněji. Snadno se na ně člověk naladí a jak je člověk jednou ochutná a zalíbí se mu, těžko se k nim pak nevrací.

2010 Shui Hsien Traditional - list

Oxidace 50% a tradiční ruční pečení na dřevěném uhlí. List je objemný, hnědé až matně antracitově černé barvy. Po zalití je paleta barev širší a převažuje zeleno-hnědý list. Vůně suchého listu je jemně pečená s jemnými květinovými tóny a těžším ovocným nádechem. Spařený list voní mocně, to je asi nejvýstižnější slovo a vůně jsou mnohem hlubší a při mírně zchladnutém listu cítím i stopy hroznového vína. Barva je oranžovo-hnědá, absolutně čistá a průzračná!

2010 Shui Hsien Traditional - nálev a pomeranče, téměř stejná barva! :)

Jemnost. To je to, co se mi honí hlavou po celou dobu čajování. Chuť je právě tak jemná, příjemná, vyvážená a plná, kořeněná. I přes tu kořeněnost je chuť jemná a příjemná. Prolínají se v ní typické květinové tóny. Pečenost je v čaji příjemně zakomponovaná a jakoby tvořila nedílnou součást nálevu, je v ní hezky zakulacená. Květové tóny tvoří nálev hezky nasládlým. Aftertaste je taktéž příjemný a dlouhotrvající. Je stejně vyvážený jako nálev, pečené tóny nejsou ani po vypití šálku na patře hlavní složkou, ale jsou cítit. Dozvuk je příjemně květinový, zpočátku jen lehounce příjemně nahořklý, po pár desítkách sekund nahořklost mizí a zůstává dlouhotrvající sladkost s aroma čaje.

2010 Shui Hsien Traditional - barevné listy

2010 Shui Hsien Traditional - vylouhovaný list

Vylouhovaný list je zelený až hnědý, částečná oxidace na okrajích listů je dobře vidět. Typicky rolovaný pro Wuyi oolongy. Chuťově dobrý je i list po čajování na žvýkání, jde tak vytáhnout i poslední zbytky aroma čaje!