Výpisky: Březen 2011

Man Kou Xiang 2011

Jarní sklizeň probíhá na plné obrátky a již tu mám první ochutnávku čerstvého zeleného  čaje z Yunnanu. Jeho název se dá přeložit jako ‘čaj, jež zavoní celá ústa’. Musím říct, že toto pojmenování zcela sedí neboť již ve vůni suchého listu je cítit silně aromatická vůně (ne aromatizovaná) s jemnou stopou mléčnosti. Lístky jsou rolované do kuliček a jsou ze sklizně z 25. února v okolí města Pu’er, konkrétně Simao area.

Suchý list

Svěžest a čerstvost je zcela evidentní neboť čaj má opravdu svou sílu. První doušek mě naprosto odzbrojí a vím jistě, že letošní čajová sezóna bude ještě zajímavá a máme se na co těšit. Chuť je příjemně sladká s jemnou mléčností a vzadu na patře se drží dlouhý sladko-mléčný aftertaste.

Džbánek

Ve druhém nálevu se chuť plně rozvinula a objevila se příjemná stopa hořkosti držící se déle na jazyku. Barva je sytě zeleno-žlutá. Zajímavé je, že když jsem po 2. nálevu přičichl k rozvinutým čajovým lístkům zcela mi jejich vůně připomněla vůni sheng puerhů. Vůni sice nedokážu přesně popsat, je těžší v pozadí je cítit hořkost a zároveň ovocnost.

Lístky po prvním nálevu
Plně rozvinuté lístky

V třetím a dalších nálevech se jemná mléčnost posunula do pozadí a čaj nezapře svůj yunnanský původ protože mi v mnoha ohledech evokuje tóny v chuti i vůni, které nacházím u sheng puerhů. Celkově mě tento čaj velmi potěšil a jako první ochutnávka z nové čajové sezóny mi tento čaj byl vynikajícím společníkem.

Typické lístky  - Tips s prvníma dvouma lístkama

V Telči to roste!

Tak jsem o Vánocích pod stromečkem nalezl i jeden zajímavý dárek, o který starám s mamkou. Ano, čajovník! Již předtím jsem měl načteno z internetových diskuzních fór, že čajovník je velmi náročná rostlina. Pak jsem zase četl, že čajovník náročný vůbec není. Inu přišel čas udělat si sám vlastní obrázek a vyzkoušet jak to tedy doopravdy je.

Pěstování

SONY DSC

Čajovníky jsou v pokoji u topení, které se však téměř nezapíná a i v zimních měsících je zapnuté velmi málo. Trochu jsem se topení obával avšak čas ukázal, že negativní vliv není žádný (nebo spíš lépe řečeno není přímo viditelný). Co se zalívání týče tak se zalévá každý den, pokud se mi stane že rostlinu přeliju, v tom případě druhý den zalévání vynechávám nebo jen velmi málo. Čajovník má velmi rád vlhko, což se v českém suchém klimatu a v bytovce těžko dosahuje. Řeším to rosením – a to nešetřím (: Nevím sice jestli tím dosáhnu žádoucího efektu – vlhka nicméně pohled na orosené čajové lístky je velmi uklidňující.

Jarní sklizeň

Čajovníky jsou v rašelině a zhruba po měsící (koncem ledna) na jednom čajovníku vyrašily první lístky. Nejprve jeden, který se později přeměnil na dvojitý a již začíná třetí (viz. foto). Druhá rostlinka zatím mladé čajové výhonky nemá. Když jsem přemýšlel jak bych asi zpracoval výsledné listy (zatím teda teda jeden trojlístek) asi by z toho v domácích podmínkách vylezl čaj černý nebo částečně fermentovaný. V případě zeleného čaje mě jediný způsob jak přerušit oxidaci je nad párou vody (po japonském způsobu) a to by mohlo být teda zajímavé dobrodružství (:

SONY DSC

SONY DSC

Jediné co mě trochu trochu trápí je hnědý lístek na špičce úplně nahoře, a lístek úplně dole je více hnědý. Dostal jsem radu, že by to mohlo být přeléváním. Neříkám, že to není nemožné nicméně obě rostlinky se vždy zalévají stejně. Zkusím tedy čajovník s hnědýma lístkama na špičce zalévat méně a čas ukáže výsledek. Co se týče čajových květů podle informací ze zahradnictví, ve kterém byla rostlina zakoupena se v českých podmínkách objevují první květy až po zhruba deseti letech. Docela by mě zajímalo jaké faktory určují prodlevu mezitím kdy je rostlina zasazena a kdy se objevují první květy. Pokud máte více zkušeností podělte se v komentářích.