Výpisky: Květen 2012

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

V rámci exkurze na letiště Praha jsem se rozhodl spojit návštěvu hlavního města již tradičně s posezením v místní čajovně. Pokazdé když jedu někam do jiného města, hledám informace o čajovnách a o tom kam je možné si zajít na čaj. V Praze jsem již navštívil pár čajoven a teď jsem si dal do vínku Bílého Jeřába na Smíchově. Prostory čajovny jsou hezké, moderní ve vzdušném mírně kavárenském stylu. Čajovna je rozdělena na spoední část, kterému dominuje čajový pulr s obsluhou a po stranách je sezení. Horní část je rozdělena na japonský koutek se sezením na zemi a klasickým sezením u stolu s nabídkou společenských her a knih. Bílý Jeřáb je umísten na hlavní ulici a má obrovskou výlohu. Proto doteď nechápu, jak se nám podařilo při hledání této čajovny kolem ní projít, zcela minout a objevit ji až na cestě zpět.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Objednal jsem si sheng puerh z oblasti Naka, vesnice Lahu, jaro 2009. V počátečních nálevech byla chuť výrazně natrpklá, až jsem byl překvapen. Huigan byl rychlý i přes zmíněnou trpkost. Trpkost ustoupila s čtvrtým džbánkem a začal převažovat květově sladký tón s nádechem lučního medu. Při odchodu jsem koupil dva vzorky, Yiwu Luo Shui Dong a Bao Zhong.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Vesnice Luo Shui Dong leží v oblasti Yiwu. Zkratka vesnice je LSD, jak trefně poznamenala obsluha čajovny. Sběr ze stovky let starých čajovníků jarko 2009. Vůně suchého listu je čistá s jemným náznakem borůvčí. Po spaření listu se z konvičky lyne mocná těžší vůně s tóny kandovaného ovoce a sušených meruňek. Při vychladnutých listech je vůně kombinovaná se sladkostí připomínající třtinový cukr a melasu.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Barva čistá, průzračná, zlato-žlutá bez jakékohokoliv zakalení. Chuť je od prvního usrknutí plná s výraznými tóny lesních plodů (borůvka) a sušených meruňek. Doušek proplouvá ústy bez hořkosti a postrádá i trpké tóny. Příjemně se pije a další šálky rychle mizí díky absenci trpkých tónů. Po polknutí následuje prakticky okamžitý hui gan – přechod na sladkost. Jakmile polknu, celá ústa zaplňuje typická gushu sladkost a postupně se na patře zvýrazňuje dochuť. Aftertaste je dlouhý, není svíravý a nejvíce jsou v něm zřetelné tóny meruněk a melasy.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

S dalšími nálevy se čaj vyvíjí konstantně. V dalších šálcích není ukryto nějaké nepříjemné překvapení, jak tomuu bývá u mnohých jiných čajů. V chuti se s třetím a dalšími nálevy zvýrazňují ovocné tóny v chuti s dominantním meruňkovým nádechem. Objevuje se i v počátků zastrčený květově nasládlý tón. I aftertaste se vyvíjí a mírná svíravost je s postupným zaléváním čaje znatelnější. Svíravost je však příjemná, a hezky doplňuje celkový charakter čaje a nejvíce je cítit vzadu na patře a na tvářích. Pětigramový použitý kousek si až do posledního desátého džbánků zachovává svoje aroma a tělo i přes slábnutí ke konci čajování.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Čaj je neuvěřitelně energický. Čajová energie na mě působí zpočátku mírně a postupně stále více energizuje. S takovými čaji mám dobrou zkušenost pro kreativní činnost a pro práci, kde je potřeba hlava a její fungování. Zároveň je i příjemný společník pro povídání ve dvou, ale je potřeba být naladěn s protějškem na stejné (puerhové) vlně (-: Vylouhovaný list je pevný a vitální. Pro více informací o vesnici Luo Shui Dong doporučuji příspěvěk na blogu Tea Urchin.

2009 Douji „Red Shang Dou“ Xiao Zhuan Cha

Předchozí minikoláček mě připomněl, že mám k doma v archivu ještě mini cihličky (xiao zhuan cha?) o hmotnosti 75g. Jedná se o čaj z produkce známé čajové továrny Douji. Co jsem měl možnost ochutnat čaje z Douji TF, byly to vždy dobré čaje, které si drží svůj standard a je to taková jistota na puerhovém trhu. Po uvedení na trh jí nabízel Scott za 2,9$, já jí kupoval v roce 2010 za 3,33$ a dnes se prodává za celých 5 dollarů. Ochutnávám tedy tři roky odleželý, mladý sheng puerh. Red Shang Dou znamená, že  mao cha je blend z brzké jarní sklizně roku 2009 z pohoří Bulang (Menghai) a Lincang (Mangjing). Sklízelo se ze stromů označovaných jako qiao mu. Qiao mu jsou stromy z volně rostoucích zahrad starých 40 – 70 let.

2009 Douji

 Vzhled cihličky je pěkný a jednotný, jsou viditelné stříbrně ochmýřené tipsy v dobrém množství. Jen zřídka se objeví žlutý list. Žluté listy jsou listy starší, tj. čím níže je list na čajovníku tím je starší. Z jedné strany cihličky je vylisovaný emblém, čínský znak, jehož smysl je mi skryt. Lisování je pevnější.

2009 Douji   2009 Douji

Vůně suchého listu je jemná, svěží, nasládlá a nejvíce jsou patrné tóny vanilky a lesních plodů, malin a jahod. Po spaření je vůně těžší, květová nasládlá s tóny jahod a malin, které dělají onu vůní ke konci lehčí a více svěží. Barva je sytě žlutá, průzračná, bez jakýchkoliv známek zakalení. Chuť je po usrknutí plná s výrazným květovým aroma. Chuť je příjemná sladká, hořkost je u tohoto čaje velmi slabá. Chuťové složky nálevu jsou ještě nevyvážené a ke konci doušku se v chuti mihnou slabé ostřejší tóny, které jsou zřetelné pouze v počátečních nálevech. V dalších nálevech lehká ostrost mizí a zvýrazňují se tóny lesních plodů, které byly patrné ve vůni.

2009 Douji

Huigan není příliš rychlý. Po polknutí je přeměna na sladkost v ústech pomalá a nejvíce se zvýrazňuje svíravost čaje. Sladkost po polknutí nastupuje postupně. Aftertaste je delší a svíravý. Výrazně svíravé jsou zejména počáteční nálevy (1-3) a nejvíce patrné to je vzadu na patře a z vnitřní strany tváří. V dochuti dominují květové tóny a cítí mi lehký nádech lučního medu. Stejně tak hořkost, která není agresivní ale v dochuti je zřetelná a postupně se vytrácí a ústech zůstává pouze pocit květové sladkosti.

2009 Douji

Již od pátého a šestého nálevu je znatelný pokles výraznosti v chuti. Svíravost se prakticky vytratila a nálev se zakulatil. Aroma čaje však zesláblo také a jsou cítit vodové náznaky v chuti a aroma po polknutí rychle mizí.  I přesto končím čajování devátým džbánkem, i když poslední už je opravdu vodový. Čaj mě překvapil, zejména v počátečních nálevech svou plno chutí a nádechem vanilky a lesních plodů. Ke konci čajování jsem byl mírně zklamaný z rychle se vytrácejícího se aroma a zřetelných vodových náznaků v chuti. Přesto si myslím, že je to dobrý poměr kvality a ceny. Při dalších čajování si vyzkouším pohrát s dávkováním a odlomit i větší množství než jsem zvyklý, třeba se díky tomu bude aroma v čaji držet déle.

2008 Cha Shu Wang Xiao Bing Cha

Můj první příspěvek s shu puerhem. Mini koláček čili Kapesní koláček, jak ho nazval Tomáš Rajnoch. Na tenhle koláček jsem byl moc zvědavý, i když jsem si paradoxně dal na čas s jeho ochutnáním protože shu puerhy piju spíš výjimečně. Tento mini koláček je prostě roztomilý. Někteří kamarádi se trochu pozastavovali nad tím, že mluvím o čaji jak o roztomilém, avšak považte sami, těch 50 slisovaných gramů člověk nevidí každý den tak mu to přijde hezké.

2008 Cha Shu Wang  Xiao Bing Cha 50g

Na obalu je zobrazena karikatura pána se zvláštně propletenými vlasy připomínající dredy, dlouhým vousem a pijící z konvičky přímo hubičkou. Maocha koláčku pochází z oblasti Menghai ze stromů přirozeně rostoucích qiao mu a produkováno v roce 2008. Barva nálevu je charakteristická pro shu puerh a zároveň je čistá a průzračná.

2008 Cha Shu Wang  Xiao Bing Cha 50g

Vůně spařeného listu je příjemná, nic zemitého. Patrný je nádech ořechů a celkový charakter aroma je do smetanova. Chuť již od prvního nálevu vyvážená, plná s tóny ořechů a melasy. Postrádá jakékoliv rušivé prvky, bez zemitosti, svíravost je vyvážená a plně se projevuje zejména v dochuti. V dalších nálevech se projevuje hořkost, která není rušivá, ale příjemně je začleněna do těla nálevu i když působí plochým dojmem. Projevují se zde tóny připomínající hlavně karamel a melasu. Aftertaste je krátký a jeho tóny jsou totožné s chutí. Aroma mizí dost rychle, než jsem zvyklý (i když tady to srovnání není moc relevantní, v hlavě mi pořád vyskakují samé shengy pro porovnání). List obsahuje dost stonků a větších úlomků, které způsobují, že aroma rychle mizí po vypití.

2008 Cha Shu Wang  Xiao Bing Cha 50g

Vzhledem k velikosti a poměru kvality a ceny rozhodně doporučuji jej vyzkoušet, máte-li možnost. Tuším, že těch pár desítek zbývajících gramů se u mě dlouho neohřeje. Ideální třeba do termosky, zalít horkou vodou a louhovat do vypití. Čajové čchi jsem vnímal slabě. Měli jste ho?