Výpisky: Leden 2012

Pokračování gushu puerhů: Gedeng a Yiwu 2009

Ve skříni leží ještě neochutnané vzorky gushu puerhů z pu-erh.sk. Protože mě tyto čaje svým charakterem velmi oslovují, podívám se na následující dva trochu blíže. Opět mám v jednom článku dva čaje z úplně odlišných oblastí a mým cílem není je porovnávat a hodnotit. Tyto čaje mají společné zejména to, že pocházejí z gushu čajovníků, tj. starších čajovníků a díky tomu mají jedinečný charakter. Samozřejmě velkou měrou se na charakteru také podepisuje, zda se jedná o kultivované nebo nekultivované čajovníky. Mým cílem je sdělit pocity a dojmy z těchto oblastí a poukázat na rozdílný charakter jednotlivých oblastí.

Gedeng 2009

V prvé řadě něco o oblasti. Nejvyšší nadmořská výška Gedeng Shan je 1950 m. n. m. a tou je hora Shan Si Miao (Horský chrám / Mountain temple). Gedeng znamená „kožený třmen“ (leader stirrup) a je jedním z šesti prapůvodních čajových pohoří. Tyto pohoří se nachází na severovýchod od řeky Lancang. Nadmořská výška Gedeng Shan je 850 – 1900 m a leží v okrese Mengla. Vedle toho se dnes určuje takzvaná nová slavná čajová pohoří a ty se nacházejí na jihozápad od této řeky. Patří sem i slavné vesnice Lao Ban Zhang či Lao Man’E.

Gedeng podzim 2009

List pochází z podzimní sklizně roku 2009. Vzhled listu je úhledný a jsou vidět celé lístky s dobrým množstvím ochmýřených stříbrných tipsů. Lisování je volnější. Po vložení do vyhřáté konvičky vůně listu voní lehce, sladce, a nemá žádné rušivé vlivy. Po spaření listů se vůně mnohonásobně umocňuje, je příjemná, uklidňující, hodně svěží a lehká. Nejvíce v ní jsou cítit tóny lesních plodů – bobulí, zejména ostružin. Při vychladnutých listech je patrný i nádech jahod a malin. Vůně nálevu byla cítit nahořkle, tak jsem byl velmi zvědavý.

Barva nálevu žlutá a nálev je zcela průzračný, nic negativního, žádné zakalení, jen drobné chmýří si tam poletuje (-: Sledovat ono chmýří po nějakou dobu je příjemně uklidňující inu to, že nálev chladne už tak hezké není, takže směle do pití!

Gedeng podzim 2009

V prvním nálevu má chuť výrazně sladký charakter. Sladkost je taková ta květová a prolínají se v ní tóny lesních plodů totožné s aroma (bobule, ostružiny) čaje. V závěru doušku se mihne jakoby stopa čokolády hořké. Zajímavé! Druhému nálevu dominují tóny lesních plodů, které se velmi příjemně převádí do hořko-sladkého základu, který se dále zakulacuje spolu s aroma čaje. Dochuť u tohoto čaje v počátečních nálevech je málo výrazná, skoro až nezajímavá. Veškerý potenciál se projevuje až po desítkách sekund a naplno až od třetího nálevu, kdy je zřetelně cítit aroma čaje vzadu na patře, totožné s chutí nálevu. Aftertaste mě příliš nezaujal a i když je v pozdějších nálevech výrazný, rychle ztrácí sílu a slábne. Aftertaste je květově sladký, od třetího nálevu příjemně svíravý. Prakticky až ve třetím nálevu se naplno rozjela typická gushu svíravost.

Gedeng podzim 2009 - nálev

Se čtvrtým džbánkem čaj hlouběji otevírá. Nálevy jsou téměř totožné s předchozími, avšak se tu objevují stopy dalších chutí, největším překvapením pro mě byl bezový nádech, který mě velmi překvapil.

Gedeng podzim 2009 - snaži ljsem se vyfotografovat to poletující chmýří

Čaj mění svůj charakter s šestým nálevem. Hezky se uhladil a nahořklé stopy jsou stále znatelné, ale více v pozadí. Čaj je v těchto posledních čtyřech sladký, přesně tak jak obdivuju na těchto čajích. V těchto posledních nálevech se také objevují zajímavé kořeněné tóny, působí hřejivě, doslova se jen mihnou před polknutím doušku a po doušku následuje velmi rychlý přechod na sladkost. Tzv. hui gan. Zajímavý termín, který vyjadřuje sladkost, která vystupuje z krku ihned po polknutí a nálev se ihned pří polykání na tuto sladkost mění. Velmi dobře je popsána je na blogu Listening to leaves nebo jednoduše vyjádřen v čajovém slovníku.

Gedeng podzim 2009 - tips s prvním rozvinutým lístkem

Vylouhované lístky jsou celé, silné, dužnaté a obsahují velké tipsy, i víc jak 2 cm. Čaj z této oblasti z podzimní sklizně mě překvapil svým postupným vývojem. Zpočátku slaďoucký, později hořkosladký až po svíravý aftertaste a vyníkající sladkost. Je povzbuzující a dodá mnoho energie. Na strávení méně náročnější čaj, není problém připravit i v pozdním odpoledne je-li chuť a duševní rozpoložení.

Yiwu 2009

Pohoří Yi Wu Shan se rozprostírá blízko hranice s Laosem v okrese Mengla. Pohoří Yi Wu mj. také zahrnuje oblast Mansa či Guafengzhai. Nadmořská výška je v rozmezí 653 – 2033 m. n. m. I toto obrovské převýšení udává a přispívá k jedinečným podmínkám v této oblasti. Podnebí je velmi teplé a vlhké. Roční produkce z Yi Wu Shan je kolem 600 tun čaje za rok. Nevím, kde by se daly sehnat statistiky prodaných tun z jednotlivých oblastí, nicméně si myslím, že statistiky by udávaly číslo nepochybně vyšší, protože čím slavnější čaj (nebo oblast, či v současnosti hodně diskutovaný Lao Ban Zhang) tím větší pravděpodobnost kopírování.

Yiwu podzim 2009

List pochází z podzimní sklizně z roku 2009. Vzhled je pěkný, volněji lisovaný, jde velmi lehce od sebe a dobře se tak dává pozor na odlomení celých listů a nepolámání. Po nahřátí konvičky a spaření listu je aroma cítit hned po odejmutí víčka. Je hodně specifická, nepřipomíná mi žádnou jinou oblast, má vegetální tóny s výrazným nádechem lesních plodů a s mírnou medovo-květovou sladkostí. Ten sladký charakter je opravdu spíše do medova i když občas připomíná květovou sladkost. Při více vychladnutém listu jsou rozeznatelné tóny citrusových plodů a jakoby oříškovým nádechem.

Yiwu podzim 2009

Barva nálevu je čistá, průzračná, hezky žlutá. Bez jakýchkoliv negativních vlivů jak už si zvykám u gushu puerhů. V prvním nálevu se i chuťově přesvědčuji, že se jedná o jedinečný charakter čaje. Chuť je již zpočátku plná, žádná vodovost. Od prvního doušku čaj doslova zaplňuje ústa a probouzí všechny buňky. Přesně takhle si představují chuť čaje, když se řekne: „Ten čaj má plnou chuť!“ Chuť je zvláštní, začíná na zajímavém kořeněném tónu s květovým aroma. Chuť se velmi rychle přeměňuje do mírných hořko-sladkých tónů s medovou sladkostí. Hui gan je rychlý a plynulý. Hned po polknutí se vrací spolu s dechem sladkost, která se rozlíná po celých ústech. Dochuť je výrazná a již od prvního nálevu je dlouhotrvající a svíravá. V dalším nálevu se v závěru objevují příjemné trpké tóny. Sladkost je po vypití šálku velmi intenzivní a je doslova cítit jak zaplňuje celá ústa. Moc příjemná medovo-květová sladkost. Zároveň je dozvuk svíravý, taktéž intenzivní a příjemný. Ještě desítky minut po nálevu je aroma patrné zejména na tvářích.

Yiwu podzim 2009 - nálev

Ve třetím nálevu se začínají výrazněji projevovat tóny lesního ovoce a hezky se snoubí s trpkým a hořko-sladkým přechodem. Je to taková smršť chutí, vše se děje velmi rychle a jednotlivé přechody se těžko zachycují. Je to jak vypít doušek neboť v okamžiku vámi projede směs mnoha chutí. Hodně se mi osvědčilo hlídat si louhování a zpočátku jen prolívat. Při přelouhování dochází ke zvýraznění hořkosti v čaji. Ta pak přebíjí ostatní chutě a nálev pak působí hodně nevyváženě až drsně. Při dobrém louhování je pak chuť a celkový charakter čaje moc příjemný a přechody jsou plynulé a příjemné. Ta přeměna na sladkost při polknutí je však hodně intenzivní bez ohledu na dobu louhování.

Yiwu podzim 2009 - list

Od šestého až do posledního devátého nálevu se čaj zakulatil a převládá příjemná medová nasládlost spolu s jedinečnou kombinací ovocných tónů. Hořko-sladkost je stále patrná. Čaj je příjemně svíravý a ještě hodinu po čajování aroma čaje výrazně cítím v ústech. Vylouhovaný list je silný a houževnatý a velký.

Yiwu podzim 2009 - list

Je to velmi přínosné a zároveň zábavné pít tyto čaje. Příjemně rozšiřují pohled na puerhy a čaj vůbec a zejména na jejich všemožné chutě. Je to radost je pít a zkoumat je. Díky za přečtení! Pokud máte jakoukoliv zkušenost, určitě se podělte v komentářích. Možná vás také zajímá kde jsem našel informace o jednotlivých oblastech. Určitě jsem si je nevymyslel, to ne (-:. Čerpal jsem zejména z internetového magazínu o čaji www.the-leaf.org.

Puerh: rozdíl mezi listy z různých oblastí a stromů

Zajímavé video vytvořené čajovým obchodem China Cha Dao. Nepochybně má video i reklamní charakter avšak informace v něm obsažené jsou cenné a málo dostupné, proto jej jsem vkládám. Mým cílem není propagace obchodu ale informací. Video je bez zvuku, takže veškeré informace jsou v popiskách ve videu. Jak se líbí Vám?

2008 Di Yi Yue Guang Bai

Již podle vzhledu tohoto čaje je jasné, že se nejedná o něco zcela tradičního. Tento čaj nese název Yue Guang Bai, což se překládá jako Bílý měsíční úsvit. Na tento čaj jsou použity listy velikolisté variety čajovníku z jižního Yunnanu z prefektury Simao. Dubnová sklizeň roku 2008. Zpracování tohoto čaje se více blíží čajům bílým než puerhům. Tj. sklizeň – zavadání – sušení, avšak s unikátním procesem výroby. Jedinečných atributů u tohoto čaje se dosahuje mimo jiné tím, že se při jeho výrobě zcela postrádá přístup sluníčka. Mnohé zdroje uvádějí, že ideální je sušení při svitu měsíce, avšak tento způsob mi přijde až moc lyrický a spíš bych se přikláněl metodě sušením horkým vzduchem, která mi přijde blíže ke skutečnosti.

Yue Guang Bai 08' - koláč

Lístky jsou celé, nepolámané s velmi dobrým množstvím dlouhých tipsů. Ve vzhledu převládá atraktivní kontrast mezi jasně bílé ochmýřenými tipsy a listy tmavými. Listy vypadají na pohled křehce a v suchém stavu také jsou, nicméně po vylouhování jsou silné a napovídají pečlivé zpracování. Velmi volně lisovaný stogramový koláček. Po nultém nálevu se z konvičky lyne velmi specifická, bylinková, sladce medová vůně. Vůně mi při prvním přivonění připomněla bílé čaje typu Bai Mu Dan, ale mnohem výraznějším aroma s medovo-bylinkovým nádechem. Yue Guang Bai je dalo by se říci takový yunnanská regionální raritka. Nikde jinde neviděl podobný čaj z jiné oblasti.

Yue Guang Bai 08' - koláč Yue Guang Bai 08' - detail

Nálev je čistý, průzračný, žádné zakalení. Barva nálevu je zlatavá se sytými měděnými odstíny. V pozdějších nálevech je sytě oranžovo-meděná a výrazná. Po zalití se veškerý list v konvičce zbarvil do různě hnědých barevných odstínů. S každým dalším nálevem se barva vyvíjí. Taková hříčka barev (-:

Yue Guang Bai 08' - 6. nálev

První doušek má chuť s bylinným základem a výraznou medovým aroma. Je velmi svěží a lehký. Nic rušivého, svíravost a hořkost v těchto prvotních nálevech zcela chybí. Již zpočátku čajování je znatelný výrazný aftertaste, zpočátku medový, po několika minutách hlavně bylinkový až květový nádech. V pozdějších čaj připomíná spíše červené čaje, neboť některé z dalších nálevů jsou svíravé a ta svíravost se projevuje hlavně v dochuti s mírnou kořenitostí.

Yue Guang Bai 08'

1 – 3 nálev – čaj mi v těchto nálevech nejvíce připomíná bílé čaje – výrazný bylinný základ s medovou složkou a svébytným květovým charakterem. Bez svíravosti, trpkosti a hořkosti. Takový sladší Bai Mu Dan.

4 – 7 nálev – nálev nabírá zcela jinou dimenzi. Barva je sytě oranžová a místy do hněda. Chuť je velmi výrazná stále s medově sladkým charakterem. V čaji se již po usrknutí projevuje mírná svíravost, která je v aftertastu mnohem výraznější. Nádech aftertastu je totožný s nálevem a více se zde projevuje se zde kořeněnost – je taková hřejivá.

7 – 12 nálev – svíravý nádech červených čajů se prakticky vytratil a nálev se krásně zakulatil. Po polknutí nejsou znatelné žádné známky svírání tváří, pouze medovo-květová chuť, která je cítit po celých ústech! S každým dalším nálevem je v aftertastu kořeněný záblesk stále méně znatelný.

Yue Guang Bai 08' - spařený list

Čaj jsem připravoval stejně jako puerhy. Kolem 5-6g/150ml s časy zpočátku ihned, později pár sekund a v posledních nálevech v desítkách sekund a minutách. Čaj je to velmi svébytný, zajímavá rarita, kterou si nelze s ničím splést. Ten chuťový vývoj je pozoruhodný a rozhodně bych ho nezařadil do kategorie „everyday drink“, jako spíš vhodný k zajímavé příležitosti. Je výborný na setkání a konverzaci, protože vydrží velké množství nálevů a snadno se pije. Bez váhání doporučuji čaj ochutnat, pokud máte příležitost.