2010 Shui Hsien Traditional

Tradičně zpracovávaná Vodní Víla od Prachaře, to je jeden z dalších čajů, který jsem si přál ochutnat. Díky kamarádovi, který navštěvuje Čajový Ateliér, se mi to přání splnilo i bez zbytečných nákladů na poštovném. Tyto více oxidované a pečené oolongy z Wuyi výborně zahřívají a rád se k nim uchyluji v tomto mrazivém únorovém počasí. Příjemně povzbuzují a na mě působí spíše relaxačně a uvolněněji. Snadno se na ně člověk naladí a jak je člověk jednou ochutná a zalíbí se mu, těžko se k nim pak nevrací.

2010 Shui Hsien Traditional - list

Oxidace 50% a tradiční ruční pečení na dřevěném uhlí. List je objemný, hnědé až matně antracitově černé barvy. Po zalití je paleta barev širší a převažuje zeleno-hnědý list. Vůně suchého listu je jemně pečená s jemnými květinovými tóny a těžším ovocným nádechem. Spařený list voní mocně, to je asi nejvýstižnější slovo a vůně jsou mnohem hlubší a při mírně zchladnutém listu cítím i stopy hroznového vína. Barva je oranžovo-hnědá, absolutně čistá a průzračná!

2010 Shui Hsien Traditional - nálev a pomeranče, téměř stejná barva! :)

Jemnost. To je to, co se mi honí hlavou po celou dobu čajování. Chuť je právě tak jemná, příjemná, vyvážená a plná, kořeněná. I přes tu kořeněnost je chuť jemná a příjemná. Prolínají se v ní typické květinové tóny. Pečenost je v čaji příjemně zakomponovaná a jakoby tvořila nedílnou součást nálevu, je v ní hezky zakulacená. Květové tóny tvoří nálev hezky nasládlým. Aftertaste je taktéž příjemný a dlouhotrvající. Je stejně vyvážený jako nálev, pečené tóny nejsou ani po vypití šálku na patře hlavní složkou, ale jsou cítit. Dozvuk je příjemně květinový, zpočátku jen lehounce příjemně nahořklý, po pár desítkách sekund nahořklost mizí a zůstává dlouhotrvající sladkost s aroma čaje.

2010 Shui Hsien Traditional - barevné listy

2010 Shui Hsien Traditional - vylouhovaný list

Vylouhovaný list je zelený až hnědý, částečná oxidace na okrajích listů je dobře vidět. Typicky rolovaný pro Wuyi oolongy. Chuťově dobrý je i list po čajování na žvýkání, jde tak vytáhnout i poslední zbytky aroma čaje!

Štítky:

Zanechat komentář


2 + = 6