2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

V rámci exkurze na letiště Praha jsem se rozhodl spojit návštěvu hlavního města již tradičně s posezením v místní čajovně. Pokazdé když jedu někam do jiného města, hledám informace o čajovnách a o tom kam je možné si zajít na čaj. V Praze jsem již navštívil pár čajoven a teď jsem si dal do vínku Bílého Jeřába na Smíchově. Prostory čajovny jsou hezké, moderní ve vzdušném mírně kavárenském stylu. Čajovna je rozdělena na spoední část, kterému dominuje čajový pulr s obsluhou a po stranách je sezení. Horní část je rozdělena na japonský koutek se sezením na zemi a klasickým sezením u stolu s nabídkou společenských her a knih. Bílý Jeřáb je umísten na hlavní ulici a má obrovskou výlohu. Proto doteď nechápu, jak se nám podařilo při hledání této čajovny kolem ní projít, zcela minout a objevit ji až na cestě zpět.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Objednal jsem si sheng puerh z oblasti Naka, vesnice Lahu, jaro 2009. V počátečních nálevech byla chuť výrazně natrpklá, až jsem byl překvapen. Huigan byl rychlý i přes zmíněnou trpkost. Trpkost ustoupila s čtvrtým džbánkem a začal převažovat květově sladký tón s nádechem lučního medu. Při odchodu jsem koupil dva vzorky, Yiwu Luo Shui Dong a Bao Zhong.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Vesnice Luo Shui Dong leží v oblasti Yiwu. Zkratka vesnice je LSD, jak trefně poznamenala obsluha čajovny. Sběr ze stovky let starých čajovníků jarko 2009. Vůně suchého listu je čistá s jemným náznakem borůvčí. Po spaření listu se z konvičky lyne mocná těžší vůně s tóny kandovaného ovoce a sušených meruňek. Při vychladnutých listech je vůně kombinovaná se sladkostí připomínající třtinový cukr a melasu.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Barva čistá, průzračná, zlato-žlutá bez jakékohokoliv zakalení. Chuť je od prvního usrknutí plná s výraznými tóny lesních plodů (borůvka) a sušených meruňek. Doušek proplouvá ústy bez hořkosti a postrádá i trpké tóny. Příjemně se pije a další šálky rychle mizí díky absenci trpkých tónů. Po polknutí následuje prakticky okamžitý hui gan – přechod na sladkost. Jakmile polknu, celá ústa zaplňuje typická gushu sladkost a postupně se na patře zvýrazňuje dochuť. Aftertaste je dlouhý, není svíravý a nejvíce jsou v něm zřetelné tóny meruněk a melasy.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

S dalšími nálevy se čaj vyvíjí konstantně. V dalších šálcích není ukryto nějaké nepříjemné překvapení, jak tomuu bývá u mnohých jiných čajů. V chuti se s třetím a dalšími nálevy zvýrazňují ovocné tóny v chuti s dominantním meruňkovým nádechem. Objevuje se i v počátků zastrčený květově nasládlý tón. I aftertaste se vyvíjí a mírná svíravost je s postupným zaléváním čaje znatelnější. Svíravost je však příjemná, a hezky doplňuje celkový charakter čaje a nejvíce je cítit vzadu na patře a na tvářích. Pětigramový použitý kousek si až do posledního desátého džbánků zachovává svoje aroma a tělo i přes slábnutí ke konci čajování.

2009 Yiwu Luo Shui Dong Gushu Spring

Čaj je neuvěřitelně energický. Čajová energie na mě působí zpočátku mírně a postupně stále více energizuje. S takovými čaji mám dobrou zkušenost pro kreativní činnost a pro práci, kde je potřeba hlava a její fungování. Zároveň je i příjemný společník pro povídání ve dvou, ale je potřeba být naladěn s protějškem na stejné (puerhové) vlně (-: Vylouhovaný list je pevný a vitální. Pro více informací o vesnici Luo Shui Dong doporučuji příspěvěk na blogu Tea Urchin.

Štítky:

Zanechat komentář


8 + = 11