Pokračování gushu puerhů: Gedeng a Yiwu 2009

Ve skříni leží ještě neochutnané vzorky gushu puerhů z pu-erh.sk. Protože mě tyto čaje svým charakterem velmi oslovují, podívám se na následující dva trochu blíže. Opět mám v jednom článku dva čaje z úplně odlišných oblastí a mým cílem není je porovnávat a hodnotit. Tyto čaje mají společné zejména to, že pocházejí z gushu čajovníků, tj. starších čajovníků a díky tomu mají jedinečný charakter. Samozřejmě velkou měrou se na charakteru také podepisuje, zda se jedná o kultivované nebo nekultivované čajovníky. Mým cílem je sdělit pocity a dojmy z těchto oblastí a poukázat na rozdílný charakter jednotlivých oblastí.

Gedeng 2009

V prvé řadě něco o oblasti. Nejvyšší nadmořská výška Gedeng Shan je 1950 m. n. m. a tou je hora Shan Si Miao (Horský chrám / Mountain temple). Gedeng znamená „kožený třmen“ (leader stirrup) a je jedním z šesti prapůvodních čajových pohoří. Tyto pohoří se nachází na severovýchod od řeky Lancang. Nadmořská výška Gedeng Shan je 850 – 1900 m a leží v okrese Mengla. Vedle toho se dnes určuje takzvaná nová slavná čajová pohoří a ty se nacházejí na jihozápad od této řeky. Patří sem i slavné vesnice Lao Ban Zhang či Lao Man’E.

Gedeng podzim 2009

List pochází z podzimní sklizně roku 2009. Vzhled listu je úhledný a jsou vidět celé lístky s dobrým množstvím ochmýřených stříbrných tipsů. Lisování je volnější. Po vložení do vyhřáté konvičky vůně listu voní lehce, sladce, a nemá žádné rušivé vlivy. Po spaření listů se vůně mnohonásobně umocňuje, je příjemná, uklidňující, hodně svěží a lehká. Nejvíce v ní jsou cítit tóny lesních plodů – bobulí, zejména ostružin. Při vychladnutých listech je patrný i nádech jahod a malin. Vůně nálevu byla cítit nahořkle, tak jsem byl velmi zvědavý.

Barva nálevu žlutá a nálev je zcela průzračný, nic negativního, žádné zakalení, jen drobné chmýří si tam poletuje (-: Sledovat ono chmýří po nějakou dobu je příjemně uklidňující inu to, že nálev chladne už tak hezké není, takže směle do pití!

Gedeng podzim 2009

V prvním nálevu má chuť výrazně sladký charakter. Sladkost je taková ta květová a prolínají se v ní tóny lesních plodů totožné s aroma (bobule, ostružiny) čaje. V závěru doušku se mihne jakoby stopa čokolády hořké. Zajímavé! Druhému nálevu dominují tóny lesních plodů, které se velmi příjemně převádí do hořko-sladkého základu, který se dále zakulacuje spolu s aroma čaje. Dochuť u tohoto čaje v počátečních nálevech je málo výrazná, skoro až nezajímavá. Veškerý potenciál se projevuje až po desítkách sekund a naplno až od třetího nálevu, kdy je zřetelně cítit aroma čaje vzadu na patře, totožné s chutí nálevu. Aftertaste mě příliš nezaujal a i když je v pozdějších nálevech výrazný, rychle ztrácí sílu a slábne. Aftertaste je květově sladký, od třetího nálevu příjemně svíravý. Prakticky až ve třetím nálevu se naplno rozjela typická gushu svíravost.

Gedeng podzim 2009 - nálev

Se čtvrtým džbánkem čaj hlouběji otevírá. Nálevy jsou téměř totožné s předchozími, avšak se tu objevují stopy dalších chutí, největším překvapením pro mě byl bezový nádech, který mě velmi překvapil.

Gedeng podzim 2009 - snaži ljsem se vyfotografovat to poletující chmýří

Čaj mění svůj charakter s šestým nálevem. Hezky se uhladil a nahořklé stopy jsou stále znatelné, ale více v pozadí. Čaj je v těchto posledních čtyřech sladký, přesně tak jak obdivuju na těchto čajích. V těchto posledních nálevech se také objevují zajímavé kořeněné tóny, působí hřejivě, doslova se jen mihnou před polknutím doušku a po doušku následuje velmi rychlý přechod na sladkost. Tzv. hui gan. Zajímavý termín, který vyjadřuje sladkost, která vystupuje z krku ihned po polknutí a nálev se ihned pří polykání na tuto sladkost mění. Velmi dobře je popsána je na blogu Listening to leaves nebo jednoduše vyjádřen v čajovém slovníku.

Gedeng podzim 2009 - tips s prvním rozvinutým lístkem

Vylouhované lístky jsou celé, silné, dužnaté a obsahují velké tipsy, i víc jak 2 cm. Čaj z této oblasti z podzimní sklizně mě překvapil svým postupným vývojem. Zpočátku slaďoucký, později hořkosladký až po svíravý aftertaste a vyníkající sladkost. Je povzbuzující a dodá mnoho energie. Na strávení méně náročnější čaj, není problém připravit i v pozdním odpoledne je-li chuť a duševní rozpoložení.

Yiwu 2009

Pohoří Yi Wu Shan se rozprostírá blízko hranice s Laosem v okrese Mengla. Pohoří Yi Wu mj. také zahrnuje oblast Mansa či Guafengzhai. Nadmořská výška je v rozmezí 653 – 2033 m. n. m. I toto obrovské převýšení udává a přispívá k jedinečným podmínkám v této oblasti. Podnebí je velmi teplé a vlhké. Roční produkce z Yi Wu Shan je kolem 600 tun čaje za rok. Nevím, kde by se daly sehnat statistiky prodaných tun z jednotlivých oblastí, nicméně si myslím, že statistiky by udávaly číslo nepochybně vyšší, protože čím slavnější čaj (nebo oblast, či v současnosti hodně diskutovaný Lao Ban Zhang) tím větší pravděpodobnost kopírování.

Yiwu podzim 2009

List pochází z podzimní sklizně z roku 2009. Vzhled je pěkný, volněji lisovaný, jde velmi lehce od sebe a dobře se tak dává pozor na odlomení celých listů a nepolámání. Po nahřátí konvičky a spaření listu je aroma cítit hned po odejmutí víčka. Je hodně specifická, nepřipomíná mi žádnou jinou oblast, má vegetální tóny s výrazným nádechem lesních plodů a s mírnou medovo-květovou sladkostí. Ten sladký charakter je opravdu spíše do medova i když občas připomíná květovou sladkost. Při více vychladnutém listu jsou rozeznatelné tóny citrusových plodů a jakoby oříškovým nádechem.

Yiwu podzim 2009

Barva nálevu je čistá, průzračná, hezky žlutá. Bez jakýchkoliv negativních vlivů jak už si zvykám u gushu puerhů. V prvním nálevu se i chuťově přesvědčuji, že se jedná o jedinečný charakter čaje. Chuť je již zpočátku plná, žádná vodovost. Od prvního doušku čaj doslova zaplňuje ústa a probouzí všechny buňky. Přesně takhle si představují chuť čaje, když se řekne: „Ten čaj má plnou chuť!“ Chuť je zvláštní, začíná na zajímavém kořeněném tónu s květovým aroma. Chuť se velmi rychle přeměňuje do mírných hořko-sladkých tónů s medovou sladkostí. Hui gan je rychlý a plynulý. Hned po polknutí se vrací spolu s dechem sladkost, která se rozlíná po celých ústech. Dochuť je výrazná a již od prvního nálevu je dlouhotrvající a svíravá. V dalším nálevu se v závěru objevují příjemné trpké tóny. Sladkost je po vypití šálku velmi intenzivní a je doslova cítit jak zaplňuje celá ústa. Moc příjemná medovo-květová sladkost. Zároveň je dozvuk svíravý, taktéž intenzivní a příjemný. Ještě desítky minut po nálevu je aroma patrné zejména na tvářích.

Yiwu podzim 2009 - nálev

Ve třetím nálevu se začínají výrazněji projevovat tóny lesního ovoce a hezky se snoubí s trpkým a hořko-sladkým přechodem. Je to taková smršť chutí, vše se děje velmi rychle a jednotlivé přechody se těžko zachycují. Je to jak vypít doušek neboť v okamžiku vámi projede směs mnoha chutí. Hodně se mi osvědčilo hlídat si louhování a zpočátku jen prolívat. Při přelouhování dochází ke zvýraznění hořkosti v čaji. Ta pak přebíjí ostatní chutě a nálev pak působí hodně nevyváženě až drsně. Při dobrém louhování je pak chuť a celkový charakter čaje moc příjemný a přechody jsou plynulé a příjemné. Ta přeměna na sladkost při polknutí je však hodně intenzivní bez ohledu na dobu louhování.

Yiwu podzim 2009 - list

Od šestého až do posledního devátého nálevu se čaj zakulatil a převládá příjemná medová nasládlost spolu s jedinečnou kombinací ovocných tónů. Hořko-sladkost je stále patrná. Čaj je příjemně svíravý a ještě hodinu po čajování aroma čaje výrazně cítím v ústech. Vylouhovaný list je silný a houževnatý a velký.

Yiwu podzim 2009 - list

Je to velmi přínosné a zároveň zábavné pít tyto čaje. Příjemně rozšiřují pohled na puerhy a čaj vůbec a zejména na jejich všemožné chutě. Je to radost je pít a zkoumat je. Díky za přečtení! Pokud máte jakoukoliv zkušenost, určitě se podělte v komentářích. Možná vás také zajímá kde jsem našel informace o jednotlivých oblastech. Určitě jsem si je nevymyslel, to ne (-:. Čerpal jsem zejména z internetového magazínu o čaji www.the-leaf.org.

Štítky:

4 Komentářů

  1. Super příprava, detailní informace, parádní fotky. Tvé recenze jsou den ode dne zajímavější, tato mě velice potěšila :-)

    Rozhodně už od pohledu je vidět, že se jedná o kvalitní čaje i dle popisovaných tónů je patrné, že toto je Puerh s velkým P :-) Díky za skvělé info :-)

  2. Díky za komentář! Máš pravdu, ty čaje jsou moc příjemné, chuťově plné a ještě dlouho po dopití posledního džbánku jsou cítit v ústech. Pokud bys měl zájem, nebude problém se domluvit a rád ti poskytnu vzorek. :)

  3. Ahoj Ondro, dávam celý tvoj blog na moju stránku. Možno to bude znieť ako chvála na vlastné zboží ale píšes super recenzie. Čítam na nete veľa recenzií ale máloktoré ma až tak zaujmú aby som ich prečítal celé, väčšinou ich preletím. Práve som dostal chuť znova ochutnať tieto čaje. Tým, že poznám tieto čaje, o to bol článok zaujímavejší.

    Možno ťa požiadam o podobnú recenziu, keď vytiahnem tieto čaje za 10 rokov z archívu u mňa na Slovensku a s porovnaním s archívom v čínskom Guand-dongu (pokiaľ ich čínania nevypijú alebo ich nezamenia s inými).

    Tieto čaje robil práve chlapík, ktorý si hovorí Jim, zmienil som ho v blogu http://pu-erh.sk/pokec-s-jimom-490

    Ešte poznámka k Yiwu 2009, tento čaj je robený z troch najlepších Yiwu vesnic a to Guafengzhai, Dingjiazhai a Gaoshanzhai.

  4. Ahoj Petre, moc díky za komentář! Člověka potěší, když jsou lidé spokojení. Snažím se k čajům psát veškeré info, které znám, nebo vím kde takové info najít. Zrovna u čaje a puerhu vůbec se relevantní informace shánějí hůře a proto mě těší, že existuje magazín the-leaf a lidé z CZ/SK, kteří oblast produkce navštívili osobně a sdílí informace.

    Porovnat tyto čaje (a nejen tyto) za 10 let archivace bude nepochybně velmi zajímavé. Dobře tak půjde poznat chuťový vývoj a také pochopit, jak vlastně podmínky Střední Evropy působí na vývoj archivovaného puerhu. Podmínky jsou jistě rozdílně jak v Evropě, Kunmingu nebo Guang-dongu a dopady na čaj určitě také (wet/dry storage).

    Příspěvek s Jimem na tvém blogu jsem četl, příjemný rozhovor a zajímavé informace přímo z místa produkce. Stejně tak článek Gushu čajovníky jenž hezky nastiňuje problematiku terminologie a termínu ‘gushu’ zejména. Díky němu jsem si také dal do čtecí fronty Tracyho tygra, jehož úryvek mě zaujal! :)

    Díky též za doplnění informací k čaji z Yiwu!

Zanechat komentář


6 + = 12