2002 Xia Guan Bao Yan Jin Cha a Čajový ateliér

Při návštěvě Českých Budějovic jsem navštívil s kamarádkou i zdejší Čajový ateliér. Čajovna na mě udělala opravdu krásný dojem, krásné podkrovní prostory, znalá obsluha, příjemná dobře ozvučená hudba, příprava ve stylu gong-fu, široká nabídka čerstvých kvalitních čajů a welcome drink v podobě džbánku blíže nespecifikovaného sheng puerhu na prostírání Cha Bu se dvěma šálky. Od pana Prachaře jsem ochutnal jen pár čajů, ale vždy to byl vyjímečný zážitek. Nejinak tomu bylo i v Čajovém Ateliéru kde jsem ochutnal výborného letošního Taiwance z dubna 2011 Shan Lin Shi Hong Shui Chin Shin Gao Shan. Jak kamarádka, s kterou jsem tam byl na čaji trefně prohlásila: “Voní mi to jako usušený pampelišky.” A vystihla to opravdu krásně! Právě tu nám totiž připomínal ten čaj minimálně po půl čajování. Čaj se hravě sléval z yixingské konvičky, nálev byl barvou žlutý právě jako ony pampelišky a nesmírně plný. List obsahoval pouze celé listy, popřípadě dvoj či trojlístky a po čajování když jsem ochutnával vyluhovaný list jsem byl velmi překvapen, že jeho chuť postrádá jakékoliv trpké či hořké chutě a je to čistá zeleň. Vím, trochu neobvyklé popisovat zrovna chuť vyluhovaného listu nicméně mi to přišlo natolik zajímavé, že jsem se o to musel podělit. Cestou jsem si koupil vzorek (10g) 2002 Xia Guan Bao Yan Jin Cha jež jsem si vzal domů na ochutnání a o jehož dojmy a zážitky se s vámi teď podělím. Z čajovny jsem odcházel s příjemným pocitem a rád jí opět někdy navštívím. Byly to moc příjemné chvíle, které ve spojení s útulným prostředím, dobrým čajem a přítelem, tvoří jedinečný zážitek, na který rád vzpomínám. Děkuju!

2002 XG Bao Yan Jin Cha - list

Co jsem si to vlastně koupil? Jedná se o klasickou recepturu Bao Yan od čajové továrny Xia Guan. Sběr pochází z jara roku 2002 z kultivovaných čajovníků z oblasti Bao Shan a Lincang. Čaj zrál v Kunmingu do roku 2009. Vzorek co jsem měl byl pevně lisován, ale oddělovat od sebe šel hezky. Dovozcem do ČR je pan Prachař.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - list

Je to pevněji lisovaný středně zralý sheng puerh lisovaný to tvaru tibetské houby (Jin Cha). V suchém stavu jsou vidět jak listy tak stonky a celkově je barva suchého listu tmavě hnědá s občasnými světle hnědými místy. Vůně je moc příjemná, bohatá a dost specifická. Po vložení do konvičky se uvolnila květová, mírně zemitá vůně s jedinečným sladkým charakterem, které z žádného jiného puerhu zatím neznám. Ona sladkost mi nejvíc připomíná něco mezi javorovým sirupem, zcukernatělým medem a nerafinovaným tmavým cukrem. Tato sladkost se drží v charakteru čaje až do poslední kapky. Po nultém nálevu se na mě vrhla mocná sladká vůně, která je těžší a soubí se s květovými tóny, které jsou jakoby hlubší a sladší, než znám u mladších shengů od Xia Guan. Roky zrání se na tomto čaji nepochybně promítly.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - nálev

Protože byl list vcelku a držel dobře při sobě, první dva nálevy jsem louhoval kolem 20 sekund, třetí až šestý jsem prakticky proléval a až do konečného jedenáctého nálevu jsem čas prodlužoval. Barva nálevu je průzračná, sytě žlutá, jiskrná, v pozdějších nálevech je mnohem sytější, připomínající barvou tmavší med. Nálev v šálku voní krémové a doslova svádí! Chuť již po usrknutí nesmírně plná a silná. Rozjíždí se na výrazném květovém a jedinečně sladkém základu a prostupuje jej zvláštní mírně zemitý tón, který se v dalších nálevech nevyskytuje. Je zde i mírná natrpklost, ale působí na mě trochu jinak než u mladých shengů, je jakoby tlumená a nevyčnívá, je uhlazenější. Při polknutí vystupuje dřevito-květový tón, který po polknutí přechází do stejně naladěného aftertastu.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - moře

Druhý nálev mi přijde ze všech nejvíc vyvážený, chuť je v úplné rovnováze, nic nevyčnívá, vracející se dochuť je příjemná, delší, sládnoucí a vůbec nesvírá ústa. Po dalším slití se z konvičky lyne tak příjemná uvolňující vůně v pozadí s vanilkovým podtónem, že se od ní vůbec nemůžu odtrhnout. Ty sladké kombinace vůní na mě působí neuvěřitelně relaxačně. V chuti potom onen sladce květový hladký nálev prostupují dřevité chutě, které na mě působí někdy až drsným dojmem a příliš mě nesedí k celkovému charakteru čaje. Aftertaste je zde mírně svíravý ale poměrně rychle přechází na dřevito-květovo-sladké tóny, které jsou příjemné.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - taky tam vidíte motýla?

Od pátého nálevu potom je vidět změna v celém charakteru čaje, dřevitost se rozplynula do pozadí a uhladila se do nálevu a taky zde již chybí jakékoli náznaky natrpklosti. Svíravost u toho čaje prakticky není a nepociťuju žádné stahování tváří jak například u mladých gushu puerhů. Prakticky až do konce od pátého nálevu se tělo nálevu hezky zakulatilo a drží si svoji plnou květově sladkou chuť s uhlazenou dřevitostí. Dochuť je bohatá, sládnoucí, delší, příjemná. Poslední šálek dopíjím z úctyhodného jedenáctého džbánku a ještě více jak hodinu po posledním šálku cítím v ústech dojezdy aftertastu. Vyluhovaný list je blend různých velikostí včetně stonků a řapíků. Převažuje menší list s hnědými místy tmavě zelenými odstíny. Pro recepturu Bao Yan je typická právě nejednotnost vzhledu materiálu.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - vyluhovaný list

Celkově moc příjemný čajík tradiční receptury od známé čajové továrny Xia Guan. I když mi některé drsnější dřevité chutě v počátečních nálevech neseděly (v pozdějších nálevech se uhladily do těla nálevu a celkově se čaj zakulatil), považuji ho za vynikající čaj a za výborné rozšíření rozhledu a zkušenost v puerhech vůbec, protože tento čaj má jedinečný charakter a objevil jsem v něm a díky němu úplně nové chutě. Spolu s 2002 Xia Guan Jia Ji Tuo je to zatím to nejlepší, co jsem od této továrny pil.

2002 XG Bao Yan Jin Cha - konvička

Štítky:

3 Komentářů

  1. Zajímavá recenze,

    Na té fotce je zcela reprezenativní pohled na nálev archivního pueru. Mladé jsou spíše do žluta a od těch 8 let archivace jde takto do oranžova – samozřejmě dle materiálu a podmínkách zrání.

    Myslím si, že po oplachu je to prvotní louhování moc dlouhé, druhý nálev bych viděl 5-10s, to 20s louhování mohlo způsobit ty drsné záblesky v chuti. Škoda, že tyto kousky jsou v poněkud jiné cenové kategrii, mít větší množství, dalo by se pěkně experimentovat s dobou louhování a teplotou :-)

    Každopádně dobrá práce!

  2. Díky za komentář!

    Ono ty časy jsou dost relativní, já to neměřím ani nepočítám, spíš si třeba řeknu, tak se třikrát zhluboka nadechneme a jdeme na to anebo jak to cítím :) Ty delší časy jsem zvolil hlavně kvůli tomu, že i po prvním nálevu držel čaj poměrně dobře pohromadě. Třetí jsem slil hned, ale ony drsnější tóny zde byly nejvýraznější. Jak říkáš, větší množství by umožnilo prostor experimentům a vychytání té nejvhodnější přípravy :)

  3. Velice oceňujeme tento příspěvek. Lidí, kteří se zajímají o puery je poskrovnu. Skill se tvoří většinou prostřednictvím konfrontace. A hlavně ochutnáváním. Rádi odměníme autory článku degustací našich nejlepších sheng puerů zdarma (
    tel. 723 87 38 90).Za tým čajového ateliéru Martin Resl a David Opavský

Zanechat komentář


7 + = 11