Puerhy z Youle, Jingmai a Mengku

V nedávné době jsem zakoupil několik vzorků puerhů v novém slovenském internetovém shopu pu-erh.sk. Hlavní důvodem objednávky byl set vzorků z roku 2009 z šesti prapůvodních čajových pohoří. Těmi se však dnes nebudu zabývat. Do objednávky jsem dal i nějaké vzorky a na tři z nich bych se teď rád podíval. Jedná se konkrétně o čaje Mengku Bingdao 2006, Youle 2009 (Douji) a Jingmai 2009 (Douji). Všechny čaje pochází z přirozeně rostoucích gushu čajovníků (více jak stoletých, maximálně však pětisetletých, samotný věk stromů se velmi těžko určuje).

Vzorky gushu puerhů

Všechny níže rozebrané čaje mě velmi zaujaly a v chuti mají společnou typickou svíravost. Samotný charakter jednotlivých čajů je však zcela jedinečný. I když jsem se rozhodl tyto čaje publikovat v jednom společném článku, mým cílem není porovnávat tyto čaje nebo nad nimi vynášet soudy jakéhokoliv charakteru, na to v žádném ohledu nedisponuji nutnými vědomostmi (stejně by to žádný objektivní závěr nepřineslo), nýbrž však podělit se o své zážitky, dojmy a pocity z těchto čajů a jejich charakteru. Pro všechny čaje jsem používal konvičku ze zisha hlíny o objemu 160 ml, voda 98°C, první nálevy od pěti sekund až do několika minut.

Jingmai 2009

Jingmai 2009 (Douji) - list

Jedná se o gushu puerh z oblasti Jingmai, vyrobené čajovou továrnou Douji. Jarní sběr roku 2009. Ve vzhledu listu dominují stočené a pokroucené celistvé listy včetně tipsů, volněji lisovaný čaj. Vůně čaje je po nultém nálevu svěží, pronikavá, se stopou citrusového ovoce, v pozadí je mírně kouřová a celkově je velmi svébytná s charakteristickou květovou nasládlostí. Zajímavé je, že v pozdějších nálevech mi vůně listu z konvičky připomíná spíše oříšky avšak květové tóny si drží po celou dobu.

Jingmai 2009 (Douji) - nálev Jingmai 2009 (Douji) - vylouhovaný list

Barva nálevu je čistá, průzračná, sytě žlutá. Chuť je zpočátku jemná má hladký základ, prolínají se v ní tóny exotického ovoce (nedokážu blíže specifikovat) a v pozadí je mírně kouřová. Již v prvním nálevu po polknutí přechází v dlouhý příjemný aftertaste. V pozdějších nálevech si chuť drží svůj hladký ovocný charakter a po usrknutí se chuť rychle mění na lehce svíravé chutě, kteřé však se dále mění a rychle pomíjí. Po polknutí zůstává na patře dlouhý ovocný aftertaste.  Při pozdějších nálevech zcela mizí jakákoliv stopa po kouřovosti a chuť je krásně plná, specificky ovocná (teď zde cítím ony citrusy a ovoce popisované ve vůni). Dochuť začíná na ovocném mírně svíravém základu a přechází do příjemné sladkosti. Svíravost se postupně vytrácí. Zajímavé taky je že při polknutí se objevuje též hořkost, která po polknutí přechází právě v ony svíravé tóny. Aroma je cítit v ústech ještě dlouho po vypití.

Jingmai 2009 (Douji) - vylouhovaný list

Vylouhovaný list obsahuje vesměs celé listy, téměř bez stonků, i dobré množství tipsů a to jak samotných tak s jedním nebo až dvěma přilehlými listy. Listy jsou celistvé, od malinkých (1cm+-) až po větší (5 i více cm). Celkově na mě tento čaj působil moc příjemně, krásně zahřeje.

Mengku Bingdao 2006

Mengku Bingdao 2006 - list

Gushu sheng puerh z oblasti Mengku. Výrobce nevím, není uveden ani na webu. Jarní sklizeň roku 2006. Po spaření listu se z konvičky lyne těžší, výrazná vůně se svíravým nádechem v nose. Vůně mi nejvíc připomíná pryskyřici, je zcela bez kouřovosti, se zvláštním ovocným aroma, které nedokáži ani po celém čajování charakterizovat. V pozdějších nálevech mi pryskyřice úplně utekla, držela se jen v prvním a v druhém nálevu.

Mengku Bingdao 2006 - nálev   Mengku Bingdao 2006 - vylouhovaný list

Barva nálevu je žlutá, čistá, průzračná a barevně sytá. Chuť je silná a začíná na zvláštním základu připomínající mi vůni lesa a jehličí. Chuť je prostoupena nasládlými a mírně natrpklými tóny v pozadí. Od druhého nálevu se potom čaj ukazuje ve své parádě a i když začíná na mírně kouřových tónech, chuť rychle přechází do nasládlého základu s lehkým nádechem pryskyřice. Ihned po polknutí se na patře drží dlouhý, zpočátku ovocný postupně se měnící do svíravého květového aromatu. I když je dochuť velmi silná, nemůžu říct, že by mi neseděla. Od třetího nálevu se však kouřovost v pozadí chuti téměř nevyskytuje a ve čtvrtém už není vůbec. Pozdější nálevy (5-9) jsou zcela bez kouřovosti a svíravosti v chuti, mají sladko-ovocný základ s tóny medu a květin.

Vylouhovaný list se skládá z malých až středně velké listy s dobrým množstvím tipsů. Obsahuje jak stonky s lístkem tak stonky samotné.

Youle 2009

Youle 2009 (Douji) - list

Gushu sheng puerh z oblasti Youle. Youle je jedno z šesti prapůvodních čajových pohoří. Sběr jaro 2009, čajová továrna Douji. Po nultém nálevu se do okolí lyne komplexní vůně s těžšími ovocnými tóny. Vůně je celá dost složitá, těžko se mi ji charakterizuje. Při trochu vychladnutých listech mi vůně evokuje svěží tóny lesních plodů (bobule, ostružiny). V pozdějších nálevech mi vůně spařeného listu připomíná kandované ovoce

Youle 2009 (Douji) - nálev   Youle 2009 (Douji) - vylouhovaný list

Barva nálevu je jiskrná, žlutá, průzračná. Již od prvního nálevu je chuť velmi plná a vyvážená. Struktura nálevu je krémová, a v základu cítím hlavně tóny lesních plodů. Nálev je již v prvním nálevu krásně sladký bez jakýchkoliv trpkých či svíravých tónů. Postrádá jakékoliv známky kouřovosti. Zanechává příjemný pocit v ústech a chuť se dlouho drží na patře a na tvářích. Od druhého nálevu se však chuť rozjela na plném ovocném základu. V závěru polknutí přechází na trpké tóny, který doprovází rychlá mírná hořkost, která se objeví jen na chvilku – nesmírně zajímavé. Tento trpký tón jakoby se ukazoval až těsně před polknutím a těsně po něm. Díky tomu je aftertaste příjemně sladký se zmiňovaným ovocným aroma.

Youle 2009 (Douji) - nálev

Od třetího nálevu je tenhle čaj opravdu plný co se chuti týká. Stejný základ s chutí s tím rozdílem, že se trpké tóny se rozjíždí již v počátku, co čaj usrknu do úst. Při polknutí však již dominují hlavně ovocné tóny a lesní plody a čaj jako by mi stahoval zevnitř tváře. Celkový charakter čaje je zvláštně (rozumněj příjemně – mě) svíravý. S kombinací sladko-ovocně-svíravým aftertastem s tóny lesních plodů velmi netradiční zážitek. Devátým nálevem moje čajování končí.

Je to nesmírně bohatý a plný čaj. Teprve dva roky po výrobě a tento čaj mi opravdu sedí. Vylouhovaný list je malý až střední vleikosti, dobré množství tipsů a výborné kvality. Samotné stonky se vůbec nevyskytují, pouze s listem nebo tipsem. Občas se objeví i samotný tips nebo s jedním přilehlým listem. Již na počátku své cesty byl čaj vyráběn s pečlivostí.

Youle 2009 (Douji) - vylouhovaný list

Štítky:

3 Komentářů

  1. Ahoj,
    na začátek ti chci dát obrovský palec nahoru, takovéto články jsou nesmírně přínosné, vážím si tvé práce a především přístupu. To, že neporovnáváš tyto čaje mezi sebou je to nejlepší co jsi mohlo udělat.

    Pár osobních poznámek – ta kouřová chuť u Jingmai je špatně. Byť jen náznak. Další věcí je ta svíravá složka, ta nahořklost také značí nějakou chybu v procesu výroby, či zdroj. listu. Pokud je v normě (což je takto napsáno relativní), pak mi to osobně nevadí, mám rád nepatrně říznější základ, ale někdo vyhledává hladké chuťové kombinace s ovocnými tóny, což u vyšších tříd z Jingmai rozhodně jsou. Douji je taková řekl bych jistota středu, byť za poměrně vyšší peníz. Ještě bych doplnit celkový počet nálevů, ale je to detail.

    K mengku nemám co dodat, klasický zástupce, pěkný popis i foto.

    Youle – pravděpodobně typický zástupce, opravdu komplexní nálevy, kdy se myšlenkami soustředím pouze na chuť samotnou, nádhera, díky za pěkný popis.

    Jsou to pouze mé poznámky. Ještě jednou díky za tvou práci!

    Tomáš Klouda

  2. Moc díky za podnětný komentář a informace!

    U toho Jingmai – ta mírná nahořklost kterou popisuji, se objevuje těsně před polknutím (a jen v některých nálevech) a po polknutí se již nevyskytuje, ale přechází na svíravý aftertaste. Ta svíravost není agresivní, ale je výrazná. Nevím však, jestli to je chybou ve výrobě nebo kombinací charakterem oblasti a materiálu.

    K těm nálevům. Vesměs jsem dával kolem 5g na konvičku a všechny čaje vydržely téměř stejně kolem 9 nálevů. Pozdější už byly opravdu vodové.

  3. Dakujem Ondro za hezkej blog. Par poznamek. Mengku sem koupil od obchodnika s cajem v Kunmingu, kupoval som od neho iba dva krat po tom co sme sa stretli v jeho obchode. Po roku uz bohuzial ‘zavrel kram’, takze se jedna o caj z male, noname privatni produkce ale to vubec nevadi pokud je caj dobry.

Zanechat komentář


7 + = 11