2011 Tie Guan Yin Qing Xiang

Poté co jsem s tímto čajem strávil několik příjemných chvil jsem se rozhodl o něm něco napsat. Je to velmi příjemná Tie Guan Yin, čili Železná bohyně milosrdenství. TGY se pěstuje v provinci Fujian v okrese Anxi. Ve stejné provinci, ale v oblasti Wu Yi Shan se pěstují neméně známé oolongy jako Ta tchung pchao (Da Hong Pao), Žou kchuej (Rou Gui), Shui Hsien (Vodní víla). Čaje z oblasti Wu Yi se nazývají Yan Cha aneb útesové čaje, ale to jen na okraj.

Jedná se o moderním způsobem zpracovávanou Tie Guan Yin z jarní květovné sklizně. Materiál pochází z čajové zahrady v oblasti Anxi ve vesnici Xiang Hua. Vesnice Xiang Hua se nachází téměř 900 m. n. m. a okolní plantáže pak i ve výškách vyšších jak 1000 m. n. m. Oxidace tohoto čaje je velmi lehké, 10 – 20 % pouze. Jméno kultivaru, kterého čaj pochází je Hong Xin Tie Guan Yin což znamená Červené srdce.

2011 TGY Spring Qing Xiang

Suchý list je světle zelený, místy s tmavými oblastmi. List je stočen do nepravidelných tvarů. Vůně suchého listu je velmi příjemná, uklidňující, květinová, s lehkým nádechem orchidejí. Pro přípravu používám porcelánový gaiwan s objemem kolem 180 ml a zhruba 5 – 6g lístků. Vodu jsem dal nejdřív studenější asi 85°C (ale opravdu to neměřím ani nevážím). Po oplachovacím nálevu se spařené lístky rozvoněly mocnou až omamnou, sladkou, specificky květinovou, místy až smetanovou vůní. Velmi uklidňující vůně!

2011 TGY Spring Qing Xiang - nálev

Barva prvního nálevu je žlutá, průzračná. S dalšímy nálevy barva nálevu vždy o trochu sytější. Samotná chuť je velmi jemná, plná, hladká s výraznými květinovými tóny a typickou sladkostí pro TGY. Květinový základ prostupují neagresivní a nevtíravé orchidejové tóny. V druhém a dalších nálevech se naplno rozjíždí sladce-květinová chuť a čaj má zajímavou olejovitou strukturu. Po polknutí se během mžiku vrací aftertaste který je velmi sladký a jemný jako nálev. Aftertaste je moc příjemný a svěží řekl bych středně dlouhý. Čaj snese kolem 6ti – 7mi nálevů a prakticky se nedá přelouhovat. Pokud se přeci jen zapomene slít květový základ přebíjí sladkost a nálev je pak chuťově jednotvárný, nicméně mluvím o přelouhování v řádu minut. Pár sekund nemá na čaj žádný špatný vliv.

2011 TGY Spring Qing Xiang - list

Při teplejší vodě (95°C+-) lze v nálevu v pozadí rozeznat kořeněné tóny, které vynikají právě až u teplejší vody. U studenější jsou výrazně potlačeny nebo zcela chybí. Je to nesmírně uklidńující čaj, který svým charakterem naprosto uvolní celé tělo a navozuje pohodu.

2011 TGY Spring Qing Xiang - list

Vylouhovaný list je vynikající kvality. Převažují celé listy bez stonků s lehce narušenými okraji (oxidace). List je na hmat silný, houževnatý a většího rozměru, občas i více jak 7 cm.

Štítky:

1 Komentářů

  1. Ta olejovitá struktura, kterou popisuješ je na těchto čajích nejlepší, chuťové prvky doslova stékají z patra na jazyk, tahle TGY je opravdu vynikající. Souhlasím, že se prakticky nedá přelouhovat, tato bohyňka je stále příjemná. Charakteristický vzhled listu a chuť taková načančaná modernější, ale jemňounká, pro chvíle uvolnění. Díky za degustaci!

Zanechat komentář


4 + 7 =