2008 Xia Guan FT Jia Ji Tuo Cha

p1050223a Dnes bych se podíval pod pokličku tohoto puerhu z čajové továrny Xia Guan. Jedná se o srpnový sběr roku z oblastí Lincang a Wu Liang. Ochutnávám tedy dvouletý sheng puerh.

Jedná se o dle mého skromného názoru o průměrný mladý sheng puerh. Kvalitativně lze popsat třídu Jia Ji jako Premium Grade a lze ji považovat za nejklasičtější recepturu Xia Guan. Lze popíjet už nyní avšak ideální je k dlouhodobému zrání. Hnízdo je velmi pevně lisované a špatně se odlomuje velký celý kus a je mnoho čajovému odpadu (prachu). Před chvílí se mi však podařilo odlomit kousek o cca 6 gramech což je ideální množství pro přípravu v gaiwanu 150 ml. Čaj zalévám téměř vroucí vodou, ještě když voda vře v konvici přelévám do termosky. Může se zalévat i studenější vodou (pokud někomu vyhovuje) nicméně výsledky se mi osobně neosvědčili v chuti.

p1050220a

Vůně spařeného listu je těžší, květová, sladká. Chuť je nasládlá, řekl bych typicky ‘puerhovitá’, je cítit jemná uzenost a tabákovitost, která místy působí docela rušivě a v chuti je poměrně drsná a vyčnívající. Při přípravě v porcelánovém gaiwanu byla zmíněná uzenost mnohem výraznější než při přípravě v konvičce z Yixingu. Povzbuzující čaj vhodný pro běžné popíjení. Jako nejvhodnější se mi osvědčila příprava v konvičce přímo určené pro zelené puerhy (Zisha).

p1050566a

Zajímavé také bylo srovnání s 2002 Xia Guan Jia Ji. Jednalo se sice o export grade, což přesně nevím jaký to znamená rozdíl mezi FT. Již v prvním nálevu byl vidět rozdíl mezi čaji v barvě nálevu kdy starší čaj měl tmavší barvu než mladší. V chuti se pak lišily zejména tím, že uzenost a tabákovitost byla u staršího více potlačena. U export grade 2002 jsem u 3. a 4. nálevu zaznamenal jemnou kyselinku v závěru vracející se jako ‘aftertaste’ při přípravě v gaiwanu. V yixingské konvičce tato kyselinka byla mnohem méně zřetelnější.

Celkově je tento čaj pro mě dobrý poměr cena/kvalita a za tu cenu nelze čekat zázraky. Jedná se o čaj na běžné popíjení a další roky tomuto hnízdu jen prospějou. Někomu může vadit uzenost, z různých příprav, které jsem vyzkoušel se mi nejvíc osvědčila příprava v konvičce z yixingu, kde je uzenost oproti jiným přípravám například v gaiwanu nejmenší. Těším se na další zajímavé kousky od Xia Guan. Pokud si budete chtít tento čaj zakoupit doporučuji se podívat buď na LongFeng či obchodcajem.

Štítky:

Zanechat komentář


8 + = 13