19.2.: Proč nechat zrát oolongy a kdy koupit

Informativní a čtivý článek o podstatě skladování a vývoji taiwanských oolongů na blogu Tea Masters. Vysvětluje také kdy a proč kupovat čerstvé oolongy a proč se hodí ke zrání. http://bit.ly/AgvbM3

11.2.: Degustace Xi Zi Hao puerhu

Dnes jsme s kamarády degustovali v čajovně různé čaje. Začali jsme opravdu vynikajícím čajem od špičkového producenta a to 2011 Xi Zi Hao Lao Wu Shan Gu Shu Beeng Cha, který letos dovezl pan Prachař. Sbírán v oblasti Simao z čajovníku starých 200 až 600 let! Výborný čaj, nesmírně plná chuť hned od prvního doušku. Rozjezd na výrazně natrpklém počátku, který se však rychle přeměňoval na dlouhotrvající sladkost. Velmi složitá, bohatá vůně, chuť i dozvuk. Pětigramový vzorek, který jsme použili vydržel v pohodě 2 litry vody, nálevy jsme nějak zapomněli počítat. Následoval další gushu 2009 Yibang Podzim od slovenského obchodníka z pu-erh.sk. Také moc dobrý čaj, plné nálevy ve kterých jsme všichni rozeznávali rozličné tóny od nezralých citrusů až po meruňky. Zakončili jsme lisovanou Vodní vílou 2006 Fujian Zhangping Shui Xian Cha Bing. Těším se na další podobné sezení. Díky všem zúčastněným. Víc takových! :-)

10.2.: Kde se v čaji bere kouřovost?

Kde se v puerhu bere kouřovost, jenž se v některých čajích hojně vyskytuje? Srozumitelně to vysvětlil Scott na svém blogu YS http://bit.ly/jPCusp