2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

Koncem léta jsem koukal na letošní produkce puerhů YS. Líbilo se mi, že letos udělal YS puerhy z různých stáří čajovníků a z velmi rozdílných oblastí. Říkal jsem si, že ochutnat pár vzorků z různých pohoří přibližně ze stejných čajovníků může dobře odkrýt rozdíly v chutích jednotlivých oblastí. Vybral jsem na ochutnání sheng puerhy z čajovníků různého stáří, ale všechny čaje se vejdou do intervalu 60 – 100 let. Postupně bych se chtěl podívat pod pokličku všem čajům a nakouknout tak lehounce do jejich svébytného charakteru.

2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

Než se pustím do puerhů, zaujal mě i tento čajík. Stogramový koláček, který však není puerh, ale červený čaj z podzimní sklizně roku 2011! Koláček pochází z materiálu z oblasti Jinggu, která je známá pro svou velkolistou varietu čajovníku. Sheng puerhy, co jsem měl možnost pít z této oblasti, byly jemné díky velkým tipsům a v chuti měli společnou ořechově mandlový tón. Tento čaj byl sušen na slunci a až pak proběhlo lisování v hydraulickém lisu. I přes strojové lisování je koláček lisovaný velmi lehce a jednotlivé lístky jdou od sebe oddělovat bez poškození. Když do toho vložím trochu polemiky, tak aby mohl být čaj slisován, musel být napařen. Napaření v podstatě odstartuje dodatečnou fermentaci. Jedná se tedy o dodatečně fermentovaný červený čaj? Tím pádem i nabývá na důležitosti otázka jak tento čaj skladovat. Skladovat bez přístupu vzduchu nebo na vzduchu?

2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

I tento malý koláček má hodně viditelných tipsů. Zvolil jsem vícenálevovou přípravu v decilitrovém gaiwanu a částí z koláčku. Vůně je pronikavá, jemná, medově sladká s výraznými tóny zralých blum a meruněk. Chuť je překvapivě zakulacená a nálev je hladký. Barva nálevu jiskrná, čirá, žádné nežádoucí zakalení. I vůně nálevu koresponduje s vůní spařeného listu. Chuť čaje je plná a intenzivní, nedá ani na chvilku oddychnout a zapojuje do hry všechny chuťové buňky. V ústech je nálev stejně jemný jako ve vůni. V chuti je výrazně cítit hořká čokoláda, v pozdějších nálevech skoro až kakao. Zároveň si čaj udržuje medovou sladkost, která je výrazná díky většímu množství tipsů. Nálevy se vyvíjí dobře a lze lehce odhadnout, co přinese nálev další. Aspoň vím, že mě nečeká nepříjemné překvapení v dalším šálku!

2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

V dozvuku se začíná projevovat typická svíravost pro většinu červených čajů. Svíravost je docela výrazná ale je krátce zřetelná a rychle se přeměňuje na aroma čaje. Na patře tak dlouho po vypití zůstává pocit po sušených meruňkách a třtinovém cukru. Zároveň je dozvuk suchý. Jakoby vysušoval patro, což občas působí divně. Přirovnal bych ho k suchému vínu. Na patře cítit sucho a zároveň aroma čaje.

2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

Příjemný čaj na běžné popíjení. Po ránu je výborný a třeba i navečer mi červené čaje nedělají problém. Větší paseku nadělá čerstvý japonec navečer než červený čaj. Lisování nepochybně zvyšuje atraktivitu tohoto čaje. Samotný vylouhovaný list obsahuje i mnoho dlouhých stonků a vylouhovaný list působí dojmem – od každého něco.

2011 Autumn Jinggu Hong Cha (sun dried)

A jak vnímáte zmíněnou fermentaci u těchto typů čaje Vy?

Štítky:

2 Komentářů

  1. Ahoj Ondro,
    z fota v lisované podobě moc není vidět, že jde o černý čajík, YS poměrně sleduju, tento červeňák jsem přehlédl, vylouhovaný list odpovídá lépe červenému čaji, cenově to vychází pěkně, ale neměl jsem, osobně by mě spíše zajímalo od totožného prodejce třeba toto:
    Autumn 2012 „Pure Bud Feng Qing Black Tea cake“
    Jinak samozřejmě skvělá práce, jako vždy ;-)
    Díky ;-)
    Tom

  2. Ahoj Tome,
    díky za komentář! Taky jsem tento čaj několikrát přehlédl než jsem ho zaregistroval. Tebou zmíněný čaj mě taky zaujal, ale nebyla možnost zvolit výběr vzorku, pouze celého koláče. Nechtěl jsem hned kupovat velký koláč a tak jsem sáhnul spíše po tomto menším stogramovém.

    Ono v suchém stavu není vidět víc věcí, například ty stonky, kterých je tam hojně. Při setkání dodám vzorek :)

    Ať se daří!

Zanechat komentář


+ 7 = 9