Man Kou Xiang 2011

Jarní sklizeň probíhá na plné obrátky a již tu mám první ochutnávku čerstvého zeleného  čaje z Yunnanu. Jeho název se dá přeložit jako ‘čaj, jež zavoní celá ústa’. Musím říct, že toto pojmenování zcela sedí neboť již ve vůni suchého listu je cítit silně aromatická vůně (ne aromatizovaná) s jemnou stopou mléčnosti. Lístky jsou rolované do kuliček a jsou ze sklizně z 25. února v okolí města Pu’er, konkrétně Simao area.

Suchý list

Svěžest a čerstvost je zcela evidentní neboť čaj má opravdu svou sílu. První doušek mě naprosto odzbrojí a vím jistě, že letošní čajová sezóna bude ještě zajímavá a máme se na co těšit. Chuť je příjemně sladká s jemnou mléčností a vzadu na patře se drží dlouhý sladko-mléčný aftertaste.

Džbánek

Ve druhém nálevu se chuť plně rozvinula a objevila se příjemná stopa hořkosti držící se déle na jazyku. Barva je sytě zeleno-žlutá. Zajímavé je, že když jsem po 2. nálevu přičichl k rozvinutým čajovým lístkům zcela mi jejich vůně připomněla vůni sheng puerhů. Vůni sice nedokážu přesně popsat, je těžší v pozadí je cítit hořkost a zároveň ovocnost.

Lístky po prvním nálevu
Plně rozvinuté lístky

V třetím a dalších nálevech se jemná mléčnost posunula do pozadí a čaj nezapře svůj yunnanský původ protože mi v mnoha ohledech evokuje tóny v chuti i vůni, které nacházím u sheng puerhů. Celkově mě tento čaj velmi potěšil a jako první ochutnávka z nové čajové sezóny mi tento čaj byl vynikajícím společníkem.

Typické lístky  - Tips s prvníma dvouma lístkama

Štítky:

2 Komentářů

  1. Tomáš K.

    Skvělé! Včera jsem také ochutnal a víceméně souhlasím s popiskama, jen v poměru použitého listu jsem udělal více nálevů – 5 (vždy testuji co čaj snese až do samého konce)

  2. Docela jsem o tom četl a souhlasím s tebou….

Zanechat komentář


+ 5 = 13